Nieuws

Oliewereld van padje om wispelturig OPEC

Door Theo Besteman

Olieproductie bij OPEC-leden zoals Irak blijkt dusdanig groot dat wereldprijs daalt.

Olieproductie bij OPEC-leden zoals Irak blijkt dusdanig groot dat wereldprijs daalt.

FOTO REUTERS

Goedkoop vakantiebenzine hamsteren nu het nog kan? Dat is waarschijnlijk niet nodig. De prijzen blijven rond $50 per vat, nu blijkt dat veel grote olieproducenten hun beloften om minder te leveren in de wind slaan.

Olieproductie bij OPEC-leden zoals Irak blijkt dusdanig groot dat wereldprijs daalt.

Olieproductie bij OPEC-leden zoals Irak blijkt dusdanig groot dat wereldprijs daalt.

FOTO REUTERS

Met de laatste telling en vooruitzichten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) donderdag geven deze week al drie rapporten op rij aanleiding een toenemende vraag naar ruwe olie, benzine en lpg te verwachten, vooral vanuit de doorploegende economieën in de VS en China.

Maar de huidige olievoorraden blijken volgens diezelfde tellingen nog dermate groot, dat prijzen voorlopig niet fors kunnen stijgen. Er is eenvoudigweg te veel aanbod. Verwachtingen van $65 tot $70 per vat eind dit jaar lijken onhaalbaar geworden. Olieconcern BP ziet de komende vijf jaar een gemiddelde prijs van $50 per vat.

Ooit evenwicht

Analist Jeremy Cook van handelsbedrijf World First in Londen: ,,De mate waarin de oliemarkt en zijn prijzen sterk kunnen wijzigen is maar heel gering gebleken. Er zal best ooit evenwicht tussen de vraag naar olie en het aanbod komen. Echter zeker niet op de korte termijn.”

Deze markt voor de meest verhandelde grondstof ter wereld was donderdag na het IEA-rapport in totale verwarring. Direct na het verschijnen zakte de olieprijs voor een vat Brent weg naar 0,7% verlies.

Handelaren benadrukten toen het schenden door OPEC-leden van afspraken over de maximale productie per land die ze in november 2016 hadden gemaakt. In de avond noteerde Brent-olie echter alweer 1,3% winst, vrijdagochtend noteerde Brent weer een kleine winst bij $48,45.

,,De toestroom vanuit Libië, Nigeria, de VS, Brazilië, Canada en de Noordzee neemt toe. En hoewel de vraag ook toeneemt, houden ze elkaar balans. De voorraden nemen al met al niet af” Spencer Welch, directeur Oliemarkten en Downstream bij marktonderzoeker IHS. ,,Dus olielanden zullen waarschijnlijk teleurgesteld zijn, nu negen maanden van de afgesproken productiebeperking voorbij zijn.”

Speculanten

Speculanten reageerden donderdag massaal op de groeicijfers van China en de bijkomende vraag naar olie - eveneens in het IEA-rapport. Ze sloegen olie in.

ABN Amro was van meet af aan minder pessimistisch. ,,De prijsdaling was verrassend omdat het IEA toch een tekort aan olie constateert voor komende periode. Dat is erg goed nieuws, omdat dan eindelijk de grote voorraden kunnen worden afgebouwd”, zegt ABN Amro-olie-specialist Hans van Cleef. Er ontstaat op termijn een tekort van 600.000 vaten per dag.

In juni bleek volgens het IEA, tegen alle november-afspraken van OPEC in, niet minder maar meer van het zwarte goud opgepompt te zijn. Alleen OPEC-aanvoerder Saoedi-Arabië, die sinds november oproept tot matiging, houdt zich aan het afgesproken quotum. Libië en Nigeria mochten meer oppompen. Venezuela heeft verreweg de grootste bewezen reserve, maar is failliet. Het probeerde met meer olie-export extra staatsinkomsten binnen te halen.

Patroon

In de maand mei hield 95% van alle OPEC-leden zich aan de afspraken, in juli 78%. Die grilligheid is inmiddels een patroon.

„Elke maand lijkt er we iets te gebeuren dat de twijfel aan het tempo van het in balans komen van de oliemarkt doet groeien”, aldus het IEA in harde bewoording over OPEC.

Achter de drift om meer uit ondergrondse voorraden te halen zit een strategie: meer olie vanuit OPEC-landen in de markt brengen drukt de marktprijs, en verkleint tegelijkertijd de aantrekkingskracht voor Amerikaanse schalieleveranciers om veel grondstof uit hun fracking-voorraden naar de consument te brengen.

„We zullen de komende maanden een hogere uitstroom van olie uit het Midden-Oosten zien”, stellen analisten Hamza Kahn en Warren Patterson van ING Research al op basis van hun tellingen.