Nieuws/Binnenland

Mensen lopen op spoor bij Landgraaf

LANDGRAAF - Het treinverkeer tussen het Limburgse Landgraaf en Haanrade (Kerkrade) rijdt zondagavond langzamer dan normaal. Er lopen mensen op of bij het spoor en dat is gevaarlijk. En in Veenendaal lopen koeien langs de rails dus ook daar rijden de treinen niet zo snel. De treinverkeersleiding van spoorbeheerder ProRail laat dat weten op Twitter.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen twee jongens om het leven bij station Elst (Gelderland). Beide zeventienjarigen werden gegrepen door een trein. Zij zouden op het spoor hebben gelopen.

Spoorlopers zijn vaak wandelaars, hondenuitlaters, spelende kinderen of vandalen. Ook zijn er mensen die even een kortere weg willen pakken. Eerder deze maand liepen er actievoerders van het Amsterdamse Machinisten Kollektief op het spoor bij Amsterdam CS, uit protest tegen de ’slechte arbeidsomstandigheden’ van de NS.

Volgens cijfers waar ProRail begin dit jaar mee kwam is het aantal spoorlopers vorig jaar gestegen ten opzichte van 2015. Er kwamen in 2016 ruim 3100 meldingen binnen en dat waren er tweehonderd meer dan het jaar ervoor. Ze veroorzaakten voor 16.359 treinen vertraging, waardoor 1,6 miljoen reizigers te laat op hun bestemming kwamen.