Nieuws

Foute pensioenberekening kost pensioenfonds geld

Door Redactie DFT

Een fout van het pensioenfonds in uw voordeel.

Een fout van het pensioenfonds in uw voordeel.

Dijkstra bv

Amsterdam - Een pensioenaanbieder die in de fout gaat en per ongeluk een te hoge uitkering op de offerte zet, kan dat bedrag niet zomaar verlagen. Dat stellen de rechtbank Den Haag en de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid in twee verschillende uitspraken.

Een fout van het pensioenfonds in uw voordeel.

Een fout van het pensioenfonds in uw voordeel.

Dijkstra bv

Bij het Kifid ging Aegon Levensverzekeringen voor 1500 euro per jaar de boot in. In een offerte stelde het bedrijf dat een deelnemer een levenslang ouderdomspensioen van bijna 4300 euro kon krijgen. Later kwam het daarop terug: het pensioen zou een kleine 2800 euro bedragen.

De consument heeft op basis van het eerste bedrag een onomkeerbare keuze gemaakt, aldus de geschillencommissie, en had alle recht om op de offerte van Aegon te vertrouwen. Hij heeft daarom recht op 4300 euro aan ouderdomspensioen.

Bij de rechtbank Den Haag kreeg het Pensioenfonds Metaal en Techniek ongelijk in een vergelijkbare zaak. Een man die vervroegd met pensioen wilde gaan, kon volgens een eerste offerte van PMT rekenen op bijna 59.000 euro per jaar tot zijn 65e, en daarna op 30.000 euro per jaar. Foutje, bedankt, aldus het pensioenfonds vier maanden later: de uitkeringen bedroegen ineens 56.000 euro per jaar tijdens het vroegpensioen en 28.000 euro daarna.

Volgens de Haagse rechter zijn de verschillen niet dermate groot dat de PMT-deelnemer alarm had moeten slaan. Die laatste heeft dus ook recht op de hoge uitkering. PMT moet met terugwerkende kracht het vroegpensioen met 13.000 euro aanvullen, mét rente, en ook het gewone pensioen volledig en volgens de eerste berekening uitbetalen.

PMT vreest dat de Haagse uitspraak meer rechtszaken uitlokt, en gaat in hoger beroep.

Lees meer over