Nieuws

Goedkope wijn tegen zere been

Door Jasper Meeuwissen

Haaksbergen - De machtige gezamenlijke wijninkopers slepen een kleine prijsstunter voor de rechter. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) wil dat Wijnoutlet.nl stopt met het extreem goedkoop aanbieden van wijn.

De Twentse ondernemer Ronny Bergsma van Wijnoutlet.nl snapt er helemaal niets van. „Omdat we scherp inkopen, lage marges hanteren en een zeer efficiënte internetorganisatie hebben, lukt het ons om wijnen soms 60 procent goedkoper aan te bieden dan elders. En dat mag niet volgens de KVNW.”

De korting op alcohol mag maximaal 50 procent zijn.

’Foute regel’

Met die regel wil de KVNW een drempel opwerpen bij de aankoop van alcohol. Volgens Bergsma slaat deze maatregel de plank volledig mis. „Mooie wijnen voor 8 euro aanbieden die elders 20 euro kosten mag niet, maar een wijn van 1,99 euro die voor het grijpen staat in de supermarkt is geen probleem. Alsof iemand met een alcoholprobleem online een fles wijn bestelt en rustig de bezorging afwacht.”

Prijsafspraak

Verder meent Bergsma een kartel te herkennen. „Volgens de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken is er een grens aan de korting. Dat is een prijsafspraak en dat mag niet. Maar wij bieden geen kortingen, wij bieden prijzen die continu en structureel lager zijn, en dat mag wel.”

De KVNW was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.