Nieuws

Testalize.me wil na België Noord-Europa verkennen

Anonieme strijd tegen de soa

Door Jessica Numann

Hubert Mooren met de soa-testen die in een anonieme verpakking bij klanten thuis arriveren.

Hubert Mooren met de soa-testen die in een anonieme verpakking bij klanten thuis arriveren.

ROEL DIJKSTRA

Rotterdam - De soa-test: het blijft een taboe en velen gaan liever niet bij de huisarts met de billen bloot. Dat de thuistests van Testalize.me volledig anoniem zijn, is een belangrijke verklaring van het succes. Momenteel wordt de Vlaamse markt getest en wat oprichter Hubert Mooren betreft stopt het daar niet.

Hubert Mooren met de soa-testen die in een anonieme verpakking bij klanten thuis arriveren.

Hubert Mooren met de soa-testen die in een anonieme verpakking bij klanten thuis arriveren.

ROEL DIJKSTRA

Mooren (34) richtte zijn bedrijf drie jaar geleden op onder de naam Openlab en richtte zich in eerste instantie op diagnostiek op afstand in het algemeen. Er bleek echter vooral vraag te zijn naar soa-tests. „Een goede ontwikkeling, want met name chlamydia komt veel voor en kan onvruchtbaarheid veroorzaken”, aldus Mooren die besloot opnieuw te beginnen met een pakkende, nieuwe naam en dito url.

Testalize.me biedt anno 2017 testen voor chlamydia- en gonorroe en op verzoek van de GGD Zeeland en West-Brabant, waarmee het bedrijf samenwerkt, ook voor HIV. De test arriveert in een anonieme verpakking en het ‘materiaal’ stuur je in bijgeleverde retourbox naar het vaste lab. De klant checkt de uitslag met een anonieme code, die daarna wordt gewist. Resultaten worden gecontroleerd door een arts-microbioloog.

In de rats

Twee weken geleden is de Vlaamse site gelanceerd, met apothekers als afnemers. Mooren verwacht dat er een markt is, een verborgen populatie die zich normaal niet laat testen. „België heeft geen GGD, terwijl dat in Nederland juist het aanspreekpunt is. Voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar is de GGD zelfs gratis en onze test dus ook. Maar soms kom je op een wachtlijst en als je een beetje in de rats zit, ga je alternatieven zoeken. De huisarts is niet ideaal vanwege het taboe.”

In Nederland heeft het bedrijf inmiddels wat voet aan de grond, al worden er hier niet meer dan 12.000 stuks per jaar besteld. Door in te zetten op techniek wil Testalize.me het concept schaalbaar maken. ,,Eigenlijk zijn we gewoon een webshop. Een uitrol naar Vlaanderen is makkelijk, want alle teksten kunnen hetzelfde blijven. Duitsland zou een ander verhaal zijn, dat vraagt om aparte financiering, samenwerking met een nieuw lab, een nieuw kantoor en het betrekken van marktkenners.”

Na volgend jaar, als de verkoop hopelijk is verdubbeld, staat een uitrol naar Noord-Europa op de planning. ,,Zuid-Europa is minder interessant, omdat deze dienst toch een bepaald welvaartsniveau nodig heeft: mensen moeten zekerheid willen kopen. In Zweden wordt een recordaantal tests afgenomen.”

Testalize.me streeft ernaar om als instituut naast de GGD en huisarts te staan. Of de huisarts hinder ondervindt van Testalize me? Mooren meent van niet. ,,Veel van onze klanten zouden nooit naar een huisarts of GGD zijn gegaan. Bovendien krijgt de huisarts alleen betaald voor het consult en dat bedrag is verwaarloosbaar, daarbij moeten klanten bij een positieve uitslag alsnog naar de dokter.”

Naast de webshop is er ook een soort klantenservice ontstaan. ,,We horen de gekste verhalen van mensen die zijn bedrogen of van vreemdgangers die hun ei kwijt willen. ,,Echt medische vragen beantwoorden we niet, maar we helpen mensen waar we kunnen en hopen het gebruik van (thuis)tests omhoog te brengen.”