Nieuws

Mogelijk nog gifeieren in supermarktschappen

Door Redactie DFT

Amsterdam - Supermarktkoepel CBL en voedselwaakhond NVWA hebben vanmiddag opnieuw een ingelast spoedoverleg over de eiercrisis. Doordat zich nog altijd boeren melden die gebruik hebben gemaakt van de diensten van Chickfriend, kunnen er nog altijd fipronileieren in de schappen staan.

„Wij varen helemaal op de informatie die de NVWA ons geeft”, reageert René Roorda van de supermarktorganisatie. Die informatie bestaat uit lijsten van bedrijven en stallen waarvan zeker is dat de eieren met fipronil zijn besmet. De boeren van wie de eieren nog onderzocht worden, staan niet op de lijst. Landbouworganisatie LTO zegt tegen het AD dat het nu om zo’n vijftien bedrijven gaat. Ook zouden er boeren zijn die wel Chickfriend op bezoek hebben gehad, maar die nog niet in de administratie van dat bedrijf zijn opgenomen.

De nieuwe eieren van de bedrijven die zich gemeld hebben worden op het erf gehouden. De eieren die de supermarkt al hebben bereikt, worden pas weggehaald als de NVWA er fipronil in heeft aangetroffen.

De fipronilcrisis heeft ondertussen wel een gat geslagen in het eierschap. „Het gaat ons tot na het weekend kosten om de schappen in orde te krijgen”, verwacht Roorda. „Ons overleg gaat over de informatie die we de consument daarover kunnen geven, en over de manier waarop we de vergiftigde eieren gaan vernietigen.”