Nieuws

Dollar stabiliseert eindelijk

Na een zes weken durende verkoopgolf is de dollar eind vorige week eindelijk gestabiliseerd tegenover de euro en wist deze tegenover alle andere grote valuta’s zelfs winst te boeken.

De week begon opnieuw zwak voor de Amerikaanse munt, tot vrijdagmiddag. Het sterk meevallende banenrapport maakte een einde aan de uitverkoop van de greenback. De munt wist er vrijdagmiddag een indrukwekkende rally uit te persen mede doordat handelaren die short zaten over elkaar heen buitelden om de shortposities af te dekken.

Pond zwakke broeder

Het Britse pond sterling was onder de Europese munten afgelopen week de zwakke broeder toen de Bank of England niets bleek te ondernemen en zelfs weinig indicaties gaf over het te volgen beleid in de komende tijd.

Haviken en duiven

Het was op zich geen verrassing dat de Britse centrale bank de rentetarieven ongemoeid liet. Ook de verhouding tussen de haviken en de duiven bleef met zes tot twee hetzelfde.

Maar de markten zagen in de uitspraken van gouverneur Carney en de geluiden tijdens de persconferentie tekenen voor steun voor de duiven. Wij tekenen daarbij aan dat Carney expliciet zijn verschil van mening met de markt herhaalde. De markt schat namelijk in dat er in de nabije toekomst geen renteverhogingen zullen komen. De negatieve reactie voor het pond lijkt overdreven, met name tegenover de euro.

Euro verder omhoog

De gemeenschappelijke munt steeg vorige week nog weer verder. Economische cijfers vormden daarbij een steun in de rug, al waren deze grotendeels volgens verwachting. De werkgelegenheid blijft groeien en de kerninflatie trok een beetje aan. De groei in het tweede kwartaal kwam uit op 2,1% op jaarbasis, het hoogste niveau sinds de nadagen van de financiële crisis. Bij gebrek aan betekenisvolle cijfers zou de euro deze week wat moeten verzwakken op gebeurtenissen aan de andere kant van de Atlantische oceaan.

Inflatie zit in de weg

De sell off van de dollar stopte vorige week eindelijk na de publicatie van een sterk banenrapport. De groei van het aantal banen, de stijging van de lonen, de werkloosheid en de arbeidsparticipatie kwamen alle beter uit dan voorzien. Dat sluit naadloos aan bij andere recente cijfers (zoals de durable goods orders) waarvan de tendens was dat die aan de bovenkant verrasten. Het enige obstakel voor een extra renteverhoging in 2017 is echter de gematigde inflatieontwikkeling. De CPI-cijfers over juni die vrijdag worden gepubliceerd zullen daarmee dan ook mogelijk de enige cijfers zijn die van belang kunnen zijn in een overigens futloze zomerweek. Geen enkele econoom verwacht een toename van de kerninflatie van meer dan 0,2% op maandbasis en elke verrassing zou dan ook een grote impact op de markt kunnen hebben.

Zomerrust

De kans op verrassingen voor de markten is gewoonlijk zeer klein in augustus. Er worden nauwelijks belangrijke cijfers of beleidsaankondigingen voorzien tot aan de Jackson Hole conferentie van centrale bankiers van 24 tot 26 augustus. Wij voorzien dat technische factoren relatief dominant zullen worden in de komende twee tot drie weken. In die context zouden de nogal extreem hoge niveaus aan long posities in de euro van speculanten problemen voor de gemeenschappelijke munt kunnen gaan veroorzaken.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.