Nieuws/Binnenland

Bestuurders Chickfriend opgepakt

Dijkstra bv

Barneveld - Twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend zijn donderdag opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

Dijkstra bv

De twee zijn opgepakt door de inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek naar de fipronil-kwestie. Acht locaties in Nederland zijn donderdag doorzocht, waaronder de woningen van de twee aangehouden mannen uit Barneveld en Zaltbommel.

Lees ook:

Het onderzoek richt zich ook op België, daar zijn eveneens diverse doorzoekingen geweest. Het onderzoek is een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten.

Het onderzoek richt zich ook op België, daar zijn eveneens diverse doorzoekingen geweest. Foto: de Belgische premier Charles Michel neemt twee eieren in ontvangst tijdens een bespreking over de fipronilcrisis.

Het onderzoek richt zich ook op België, daar zijn eveneens diverse doorzoekingen geweest. Foto: de Belgische premier Charles Michel neemt twee eieren in ontvangst tijdens een bespreking over de fipronilcrisis.

AFP

Het Nederlandse onderzoek richt zich op Chickfriend, het bedrijf dat het fipronil vermoedelijk toepaste, de Belgische toeleverancier Poultry-Vision en een bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier. De advocaat van Poultry-Vision was donderdag niet beschikbaar om een reactie te geven.

Waardevolle goederen

Naast de woningen van de twee opgepakte bestuurders, zijn ook doorzoekingen gedaan in onder meer Bergen op Zoom, de omgeving van Uden en Ede. Er zijn behalve administratie ook waardevolle goederen zoals auto’s, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen.

Het strafrechtelijk onderzoek in het eierenschandaal is half juli begonnen. Er zijn monsters genomen bij de pluimveehouders en van stoffen in de apparatuur van het bedrijf dat het middel toepaste bij de pluimveehouders.

Schade 150 miljoen

Alle circa 180 pluimveebedrijven die zaken hebben gedaan met ChickFriend werden eind juli geblokkeerd door de NVWA. Daarbij zijn er miljoenen eieren vernietigd en kippen geruimd. Hugo Bens, vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van de ZLTO, schat dat de schade voor de pluimveesector minimaal 150 miljoen euro bedraagt. Dat bedrag kan volgens hem verdubbelen als het consumentenvertrouwen niet snel herstelt.

Volgens Brussel moeten Europese landen die zijn getroffen door de fipronilcrisis niet met een beschuldigende vinger naar elkaar wijzen, maar onderling samenwerken. ,,Er moet op een vastberaden, gecoördineerde en transparante manier worden samengewerkt, en niet worden overgegaan tot een 'blame game'", zei een woordvoerder van de Europese Commissie.

Lees meer over