Nieuws/Binnenland

Skûtsje Langweer verlaat SKS-competitie

Door Zander Lamme

Skûtsje Grau

Skûtsje Grau

Menzo Willems

Het skûtsje van Langweer is vandaag per direct uit het SKS-kampioenschap skûtsjesilen gestapt. Schipper Jaap Zwaga verliet na drie kwartier zeilen de zevende wedstrijd op het IJsselmeer bij Stavoren.

Skûtsje Grau

Skûtsje Grau

Menzo Willems

Langweer zeilt dit jaar erg slecht. Hoger dan een elfde plek wist het skûtsje nog niet te komen. Volgens het bestuur van de Stichting Skûtsjes Doniawerstal, dat het skûtsje beheert, is de reden van het terugtrekken de nieuwe zeilformule. ,,Deze zorgt ervoor dat de deelname aan het huidige kampioenschap competitief onmogelijk is. Schipper en bemanning zijn dusdanig gedemotiveerd dat doorzeilen onder de huidige formule geen optie is."

Sinds dit jaar zeilen de skûtsjes met de nieuwe formule. Op basis van lengte en gewicht van de skûtsjes wordt berekend hoe groot het zeil mag zijn en welke vorm het moet hebben. Op die manier zijn de schepen meer gelijkwaardig aan elkaar, zo is de gedachte. Voor Langweer, in 2015 nog tweede in het klassement, pakte dat volgens de stichting dus nadelig uit.

,,In de nieuwe formule kreeg Langweer als enig schip 12 vierkante meter minder tuigage toebedeeld terwijl elf schepen er een aantal vierkante meters bij kreeg. Langweer heeft de nieuwe formule steeds aangevochten met steekhoudende argumenten maar vond geen gehoor bij de SKS."

Schipper Johannes Meeter voelde de bui vorig jaar al hangen en besloot op te stappen als schipper. Hij zeilt nu verdienstelijk op het skûtsje van Huizum.

Moeilijke beslissing

,,Bestuur, schipper en bemanning betreuren het dat deze zware en moeilijke beslissing genomen moest worden maar zien geen heil meer in het doorzeilen onder de huidige omstandigheden."

Het bestuur wil snel een oplossing zoeken. ,,Langweer doet dan ook een dringend beroep om de regels zo spoedig mogelijk weer aan te passen zodat het meer recht doet aan een faire strijd."

Tweede skûtsje

Langweer is het tweede skûtsje dat de competitie verlaat dit jaar. Na de tweede wedstrijd werd het skûtsje van Joure door de SKS uit de competitie gehaald, wegens onenigheid over het mastbeslag. Dat hing volgens de SKS acht centimeter te hoog. Aan het beslag hangt een val om het zeil te hijsen. Volgens Joure zou het gevaarlijk zijn het beslag lager te hangen, omdat de val dan snel zou breken.

Joure had het nieuwe beslag laten maken, omdat ook dat skûtsje door de nieuwe zeilformule een nieuw zeil moest hebben.

Er blijven nu nog twaalf skûtsjes over. Die zeilen nog tot en met vrijdag op de Friese meren.

Door Zander Lamme