Nieuws/Buitenland

Oppositieleider Kenia roept op tot staking

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga.

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga.

EPA

NAIROBI - De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga heeft opgeroepen tot een staking op maandag om zijn claim op het presidentschap te ondersteunen. Hij beschuldigt de regerende partij ervan ,,het bloed van onschuldige mensen te verspillen” ondanks toenemende druk op hem de verkiezingsnederlaag te erkennen.

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga.

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga.

EPA

De kiescommissie verklaarde vrijdag de zittende machthebber Uhuru Kenyatta tot winnaar van de presidentsverkiezing met een verschil van 1,4 miljoen stemmen. Internationale waarnemers zeiden dat de verkiezing grotendeels eerlijk was verlopen, maar Odinga betwist de resultaten en beweert dat er is gefraudeerd. Hij heeft geen bewijsmateriaal verstrekt.

,,Jubilee heeft bloed verspild van onschuldige mensen. Morgen is er geen werk”, zei Odinga zondag voor een menigte van 4000 juichende supporters, met een verwijzing naar de regerende partij. Hij beloofde dinsdag met een nieuwe strategie te komen.

Senator James Orengo, een van Odinga's belangrijkste supporters, zei dat de oppositie zal oproepen tot demonstraties. De senator riep ook op tot een boycot van de Nation-televisiezenders en -kranten, de grootste onafhankelijke mediagroep van Kenia, vanwege hun verslaggeving over de betwiste verkiezing.

Odinga's eerste publieke toespraak sinds donderdag was een ondubbelzinnige boodschap dat hij niet van plan is van zijn claim op het presidentschap af te zien.

Lees meer over