Nieuws

Voor Raf gingen turbulente tijden aan het vaderschap vooraf…

Sabia’s babygeheim bleef altijd mysterie

— Met zijn vorige vriendin SABIA ENGIZEK leek RAFAEL VAN DER VAART twee keer vader te zullen worden. Dat verliep de eerste keer echter dramatisch en de tweede keer als nooit eerder vertoond! Nu ESTAVANA POLMAN bekend maakte in verwachting te zijn, een laatste poging om Sabia’s babymysterie van vorig jaar alsnog op te lossen…

1 / 4

Met zijn vorige vriendin Sabia Engizek leek Rafael van der Vaart twee keer vader te zullen worden. Dat verliep de eerste keer echter dramatisch en de tweede keer als nooit eerder vertoond! Nu Estavana Polman bekendmaakte in verwachting te zijn, een laatste poging om Sabia’s babymysterie van vorig jaar alsnog op te lossen…

1 / 4

Volgend jaar wordt Rafael van der Vaart vader en zoon Damián krijgt dan toch zijn broertje of zusje, nu Estavana Polman na drie maanden bekendmaakte in verwachting te zijn. Het stel, dat elkaar pas afgelopen februari leerde kennen, laat er duidelijk geen gras over groeien en kijkt opgewonden en blij uit naar de gezinsuitbreiding tegen de zomer.

Estavana’s zwangerschap verloopt voorspoedig.

Turbulent

Voor Rafael zijn de afgelopen jaren buitengewoon turbulent geweest. Alweer vier jaar geleden kwam een einde aan zijn huwelijk met Sylvie Meis. En wat daarna allemaal gebeurde, is eigenlijk teveel om op te noemen. Huisvriendin Sabia Engizek zelf het gescheiden van Khalid Boulahrouz, was de ene avond nog Sylvies hartsvriendin die al haar scheidingsellende aanhoorde, en de volgende ochtend ineens Rafs minnares met wie hij een onstuimige relatie beleefde die ruim een jaar duurde, maar die – zoals dat tegenwoordig wordt genoemd – een rollercoaster aan emoties losmaakte.

Ook Sabia was in 2013 bijzonder snel zwanger van haar Raf. Dat verbaasde vrijwel niemand omdat de Hamburgse zo strak en zonder omwegen op haar doel was afgegaan, dat zelfs Rafael er als topvoetballer nog wat van had kunnen leren…

Een baby zou haar voor altijd koppelen aan Van der Vaart en haar het leven geven dat zij eigenlijk stilletjes geambieerd had: dat van vriendin Sylvie!

Maar het ging mis. Kort nadat er foto’s verschenen van een duidelijk verliefde Van der Vaart en Sabia, die net bij een juwelier een ring had mogen uitzoeken, sloeg het noodlot opnieuw toe en verloor Sabia haar baby. Na negentien weken werd die ’stil’ geboren. Dat was niet minder dan een drama voor de voetbalvrouw die in 2008, tijdens haar huwelijk met Boulahrouz, een bijna voldragen kind verloor.

Rafael en Sabia vingen elkaar op nadat hun babydroom zo wreed uit elkaar was gespat. Maar in de maanden daarna begon hun relatie ook scheurtjes te vertonen. Vooral zijn ouders Ramon en Lolita van der Vaart kregen steeds meer moeite met de rol die Sabia in het leven van hun zoon speelde en dan met name haar uitgavenpatroon. Rafael, die zelf de neiging had daar zijn schouders over op te halen, werd door hen wakker geschud. Een echte wake-up call was een aangekondigde transfer naar Qatar.

Hitte

Zelf zag hij het nauwelijks zitten zijn leven in Duitsland te verruilen voor het streng-islamitische oliestaatje waar de broertjes De Boer wisselende ervaringen hadden opgedaan. Het geld was goed, maar de hitte van de woestijn en de beperkingen die het leven in zo’n ultragelovig land met zich mee brengen, konden hem niet bekoren. Verrassend genoeg was Sabia echter wél meteen razend enthousiast. Haar voorkeur voor Qatar had deze keer niet eens te maken met de van luxe uitpuilende winkels in de gekoelde shopping malls, maar met de strenge wetgeving in het land die ongehuwd samenwonen daar verbiedt! Rafael móest haar wel trouwen, ook nu haar kinderdroom onzeker was geworden.

Zover zou het allemaal niet komen. Raf was volgens vrienden uit zijn liefdesroes ontwaakt. Hij ging Hamburg verlaten, zoveel stond al een tijdje vast, maar koos voor Sevilla. Daar ging hij op zoek naar een huis, echter niet met Sabia maar met zijn broer Fernando.

Nog wekenlang hield Sabia de aandacht op zich gevestigd door te doen alsof er niets aan de hand was, tot zij plotseling de troefkaart op tafel legde en in Nederland en Duitsland voorpaginanieuws werd. Rafael en zij waren niet uit elkaar, integendeel, ze was niet meegegaan naar de presentatie van haar man door zijn nieuwe club omdat zij rustig aan wilde doen… ze was zwanger!

Na die mededeling ontstond een van de grootste showbizz-raadsels van de laatste jaren. En tot de dag van vandaag is er nooit zekerheid geweest dat Sabia inderdaad opnieuw in verwachting was en niet, in haar wanhoop om het verlies van Rafael, een spel met hem speelde dat zijn weerga niet kende.

Wat niet hielp: in plaats van het profiel van een zwangere vrouw te krijgen, viel Sabia in no-time zestien kilo áf. „Door alle stress”, zei ze zelf. En reden voor stress was er genoeg. Rafael wekte niet de indruk de verhalen over haar zwangerschap serieus te nemen. Moeder Lolita lachte ze zelfs weg. Tegenover latere vriendin Chrissy Bokma verklaarde Raf als ’bewijs’ van haar zwangerschap alleen een echofoto te hebben gezien. Een foto die hem bekend voorkwam omdat hij van hun eerste kind zou zijn geweest, alleen was nu de datum eraf geknipt. In een interview verklaarde Chrissy, die zelf het veld moest ruimen nadat Rafael op tv Estavana Polman had zien spelen, dat hij nooit in Sabia’s tweede zwangerschap heeft geloofd.

Dat deden medewerkers aan de tv-show rond Uri Geller in het begin echter wel. Sabia was vastgelegd voor het sterrenpanel in deze programmareeks en was iedere vrijdag in Nederland voor weer een nieuwe aflevering, tot het de show voortijdig van de buis werd gehaald. Waren in de weken daarvoor de foto’s in een Duits tijdschrift, waarvoor zwaar was betaald en waarop Sabia voor het eerst haar babybuikje toonde nauwelijks overtuigend, in de Nederlandse tv-studio leek zij wel degelijk zwanger. Maar nog verdween de alom heersende argwaan niet.

Voorbindbuik

Geruchten gingen er onder medewerkers dat Sabia een zogenaamde voorbindbuik, die door actrices worden gebruikt, zou dragen. Wat opviel is dat alleen haar vaste assistente het draadje van haar microfoonzender door haar kleding mocht aanbrengen en dat verder helemaal niemand haar kleedkamer mocht betreden. Wat ook te denken gaf, was dat Sabia nooit gebruik maakte van het aanbod heen en weer te vliegen tussen Hamburg en Amsterdam, maar elke week de voorkeur gaf aan een autorit van twee keer vijfhonderd kilometer. Was dat misschien omdat de poortjes op de luchthavens haar genadeloos zouden ontmaskeren?

Later beweerde Sabia dat hypersensitieve Uri Geller aan haar buik had geluisterd en daarna had gezegd dat hij haar baby kon horen. In werkelijkheid brandde Geller echter nergens zijn vingers aan en zei hij alleen: ’Ík weet hoe het zit.’ Maar hoe het dan precies zat, dat was weer niet aan hem om te vertellen.

Met Rafael onverstoorbaar in Sevilla stond Sabia er alleen voor. En er moest iets gebeuren want een zwangerschap kan niet eeuwig duren. Al een paar keer was er geschoven met de datum waarop zij zou zijn uitgerekend. En ineens kwam er het bericht waarvan je, volgens Lolita van der Vaart, wist dat het zou komen. 15 december vorig jaar maakte het toenmalige management van Sabia, waarmee zij inmiddels ook overhoop ligt, bekend dat het lot haar weer niet goed gezind was en dat Sabia opnieuw een kind had verloren. Nu was het raadsel compleet. Van een ziekenhuisopname was niets gebleken, van een aangifte evenmin. Anders dan de eerste twee keer, toen er zelfs een naam van het kindje bekend gemaakt werd, volgde nu geen enkel detail en bleef de enige aanwijzing die duidelijk moest maken dat zij zwanger was de foto die Sabia toonde nadat zij een consultatiebureau verliet met op haar arm, nadrukkelijk in beeld, een pleister en een dot watten na een bloedprikje.

Ondanks de diepe dalen die Rafael meemaakte met zowel Sylvie als Sabia, gunnen zijn twee exen zijn nieuwe geluk wel. Sylvie gisteren tegenover Duitse media: „Rafael, Damián en Estavana hebben het me eergisteren via Facetime verteld. Ik ben erg blij voor ze.” Sabia op haar beurt: „Ik weet hoe groot Rafaels kinderwens was. Ik ken Estavana niet persoonlijk, maar ik wens hen het allerbeste.”

Het schijnt dat Rafael van der Vaart, voor wie met Estavana het ware geluk terugkeerde in zijn leven, in de familie nog wel eens wordt gepest met alles wat hij zich in deze bewogen periode liet welgevallen.

Inmiddels samenwonend in het rustige Denemarken, maar deze dagen nog bij zijn ouders in Nederland, maakt hij zich op voor de beste jaarwisseling in tijden en een nieuwjaar waarin zijn liefste wens, alsnog, in vervulling lijkt te zullen gaan.