Nieuws

Aandelenkoersen gaan omlaag

Door Ron van der Does

Euronext

Vorige week maakte financiële dataverwerker EPFR Global Fund Flows bekend dat in de week tot 23 augustus een bedrag van $ 231 miljoen werd teruggetrokken uit Europese aandelenfondsen. Het was de eerste verlaging in 7 weken.

Euronext

Het bedrag is weliswaar klein vergeleken bij het totaal van $ 1,3 biljoen belegd in Europese fondsen, maar het onderstreept het voorzichtige sentiment op de beurs.

Beleggers zijn momenteel terughoudend en nemen deels winst op hun portefeuilles. Het weekverlies op de AEX was met 0,43 procent klein, maar het sterke momentum dat wij in de maanden februari tot half mei hebben gezien is volledig verdwenen.

Er zijn een aantal onzekerheden die het positieve sentiment momenteel ondermijnen.

Economie op stoom

Wat echter opvalt, is dat de terughoudendheid op de beurs samenvalt met betere macro-economische cijfers vanuit de Eurozone.

De voorlopige cijfers over de bedrijvigheid onder inkoopmanagers in de industrie (Manufacturing PMI) lieten een stijging naar 57,4 zien. Het hoogste niveau in 6 jaar tijd. Let wel, een cijfer boven 50 geeft groei aan, terwijl onder 50 sprake is van krimp.

Die hoge bedrijvigheid hielp tevens de euro te laten stijgen naar het hoogste niveau sinds januari 2015.

Ook het bruto binnenlands product is sinds zes jaar tijd weer boven 2 procent gestegen op jaarbasis.

Eerder zagen wij al dat de werkloosheid in de Eurozone afneemt en momenteel 9,1 procent bedraagt. Dat is weliswaar nog hoog, maar het is een kwestie van tijd tot wij de eerste tekenen van loonstijgingen zien. De industriële productie in de Eurozone liet de afgelopen twee maanden eveneens een sterke stijging op jaarbasis zien.

Koopbereidheid

Met de ontwikkeling van de economie in de Eurozone is dan ook niets mis mee. Toch kiezen beleggers ervoor een deel van hun aandelen om te zetten in andere asset classes.

Aantrekkende rentes maken het juist weer interessant om selectief naar obligaties te kijken.

Maar ook in de particuliere sfeer zien wij dat aandelen worden omgezet in liquiditeiten. Dat is overigens geen vreemde gang van zijn als men bedenkt dat het consumentenvertrouwen toeneemt.

Het vertrouwen is weliswaar nog negatief binnen de Eurozone, maar is al weer ruimschoots uit het dal geklommen. Uiteindelijk zal zich dat ook weer vertalen in een hogere koopbereidheid.

Autodealers en woninginrichters doen momenteel weer goede zaken, waar de omzetten weer dicht bij die van voor de crisis liggen.

Draghi

ECB voorzitter Mario Draghi mag zijn speech dan ook gaan voorbereiden, waarin hij de afbouw van het schuldopkoopprogramma aankondigt. In het kader van een transparante communicatie had hij daar het afgelopen weekeinde tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole een prima gelegenheid voor.

Hij koos er echter voor de kaarten nog even tegen de borst te houden. Daarentegen liet hij weten fel tegenstander te zijn van protectionisme. Draghi pleitte voor openheid, wat zal bijdragen aan een hogere productiviteit.

Het was een duidelijke hint aan Donald Trump, die juist voorstander is van protectionisme.

En zo gebeurde het dat de euro vrijdagavond ook zonder toespelingen van Draghi verder wist te stijgen naar een niveau dicht bij 1.20 tegenover de Amerikaanse dollar. Waarschijnlijk was dat niveau van de euro de aanleiding maar niets te onthullen over een eventuele normalisering van het monetaire beleid.

Draghi’s collega Fed-voorzitter Janet Yellen had in een toespraak eerder op de dag al geholpen het valutapaar naar hogere niveaus te brengen. Zonder indicaties te geven over renteverhogingen dan wel het afbouwen van de balans werd Yellen’s retoriek als “dovish” geïnterpreteerd.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize was vorige week de gebeten hond op de AEX. Ruim 7 procent ging er van de koers af, nadat Amazon bekend had gemaakt een prijzenoorlog te starten via het overgenomen Whole Foods.

Daarmee verdampte zo’n 1,4 miljard euro aan waarde. Dat stond overigens nog in schril contrast met de 2,5 miljard euro aan waarde, die Ahold in juni dit jaar zag verdampen bij de aankondiging van de overname van Whole Foods.

Al met al is Ahold Delhaize daarmee dit jaar het slechtst presterende fonds geworden in de AEX. Het is zelfs het door winstwaarschuwingen geteisterde Gemalto voorbij gestreefd.

Voorwaar geen schoonheidsprijs, alhoewel het achterliggende verhaal bij Ahold Delhaize fundamenteel verschilt bij die van Gemalto.

Angst

Waar het bij Gemalto gaat om winstwaarschuwingen, gaat het bij Ahold Delhaize om angst onder beleggers en analisten.

Angst dat Ahold Delhaize de gevolgen gaat merken van een toenemende concurrentiestrijd onder supermarktketens in de Verenigde Staten.

Voor de duidelijkheid, met 62 procent van de totale omzet gegenereerd in de VS, is er wel degelijk werk aan de winkel voor Ahold Delhaize.

Het is dan ook belangrijk dat het adequaat inspeelt op de ontwikkelingen. Maar dat mogen wij wel overlaten aan bestuursvoorzitter Dick Boer cum suis.

Bovendien laat de financiële positie dit ook toe. Bij de presentatie van de tweede kwartaalcijfers maakte Ahold bekend de synergievoordelen te zien oplopen naar € 750 miljoen in 2019. Een deel hiervan wordt gebruikt om de concurrentiestrijd het hoofd te bieden; lees: prijsverlagingen.

Google

Nu is die toenemende concurrentiestrijd niets nieuws in de VS. Maar niet alleen op prijsniveau concurreren de supermarktketens met elkaar. Ook op basis van innovatie en service gebeurt er het één en ander.Zo gaat Wal-Mart samenwerken met Google. Straks kunnen klanten orders bij Wal-Mart plaatsen door middel van een spraakbericht aan Google Assistant. Met de nieuwe dienst, die eind september wordt gelanceerd, wil Wal-Mart voorkomen dat klanten overlopen naar Amazon, dat een vergelijkbare dienst op de markt heeft.

Toch kan men zich afvragen of beleggers niet te enthousiast hun stukken hebben verkocht. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers liet Ahold Delhaize zien uitstekend bestand te zijn tegen de toenemende prijzenslag in de VS.

Van angst en daaruit voortvloeiende paniekverkopen moet men altijd gebruik maken. Beleggers die het niet zo’n vaart zien lopen met de daling in inkomsten bij Ahold Delhaize maken dan ook gretig gebruik van de huidige situatie om op het laagste niveau in 2 ½ jaar tijd weer bij te kopen.

Gemalto

Vrijdag komt Gemalto met de halfjaarcijfers. Het bestuur van de digitale dienstverlener is erin geslaagd de markt goed voor te bereiden op lagere resultaten. Helaas had het concern daar meerdere communicaties voor nodig. Het werd dan ook hard afgestraft dit jaar. Niet zo zeer vanwege de cijfers zelf, maar meer omdat winstwaarschuwingen elkaar in kort tijdsbestek opvolgden. Dat wordt niet gewaardeerd. Beleggers vragen zich dan af wanneer de volgende waarschuwing op het programma staat.

Voor het halfjaar gaat Gemalto op dit moment uit van een operationeel resultaat tussen € 200 en € 230 miljoen. Vooral de divisies Payment en SIM drukken zwaarder op de resultaat dan aanvankelijk voorzien.

In het ergste geval komt de winst onder de verwachtingen van het concern uit. Dan kan een volgende afstraffing volgen. Maar het is te hopen dat Gemalto zeer voorzichtig is geweest bij de laatste prognoses en verder herstel van de koers kan ontstaan.

Het belooft overigens een bedrijvige week te worden. Er staan diverse belangrijke macro-economische data op de agenda. Hieronder inflatiecijfers uit de Eurozone, Amerikaanse groeicijfers, Chinese PMI cijfers en als zwaartepunt het banenrapport uit de VS.

Met de terugkeer van de stroom vakantiegangers kunnen de volumes weer omhoog en gezien de agenda kan de volatiliteit ook wellicht weer stijgen.