Nieuws

Keukenboer draait topomzet

Keukenboeren doen goede zaken.

Keukenboeren doen goede zaken.

Dijkstra

Doe-het-zelf-winkels en keukenboeren doen het goed. In het tweede kwartaal van dit jaar draaiden zij gemiddeld bijna 8 procent meer omzet dan een jaar geleden. Hiermee geeft de aantrekkende woningmarkt ook de detailhandel een flinke impuls.

Keukenboeren doen goede zaken.

Keukenboeren doen goede zaken.

Dijkstra

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. De detailhandel als geheel laat ook een duidelijke plus zien. De omzet steeg met ruim 4 procent in het tweede kwartaal. Volgens het CBS is er duidelijk sprake van ’kooplust onder consumenten’.

De detailhandel maakt nu al drie goede kwartalen door. De afgelopen jaren is de sector geplaagd door een forse malaise. Fysieke winkels hebben te duchten van concurrentie van webwinkels en de economische crisis zorgde ervoor dat consumenten heel voorzichtig werden en hun hand op de knip hielden.

Faillissementen

Grote winkelketens als V&D, Schoenenreus, Mis Etam en Scheer & Foppen gingen failliet. Het Blokker-concern stoot tal van winkels, moet zwaar reorganiseren en stuurde onlangs zijn directeur weg.

De detailhandel is de economische crisis nog niet te boven, aldus het CBS. „Ondanks de relatief sterke omzetgroei in de eerste helft van 2017 bereikten de omzet en de verkopen van de detailhandel echter nog niet het niveau van vóór de economische crisis”, stellen de statistici.

Online wint

Uit de CBS-cijfers blijkt dat de detailhandel weer opkrabbelt. Maar het zijn nog altijd de webwinkels die het best presteren. De internetverkopen stegen met ruim 20 procent. Bedrijven met zowel fysieke winkels als webshops doen het het best. Hun internetomzet groeide met meer dan een kwart.

In de consumentenelectronica vallen nog harde klappen. De winkels kunnen de concurrentie van webshops amper aan. De omzetten van deze winkels kachelden meer dan 4 procent achteruit vergeleken met een jaar geleden. Dit is al het tiende kwartaal op rij dat electronicawinkels met dalende omzetten kampen.