Nieuws/Binnenland

Utrecht kiest nieuwe locaties tippelzone

Hollandse Hoogte

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft de Elektronweg in de wijk Leidsche Rijn en Boteyken in De Meern aangewezen als nieuwe mogelijke locaties voor de tippelzone. De ’Baan’ aan de Europalaan in Kanaleneiland gaat na dertig jaar dicht. De prostituees moeten hier binnen een paar jaar plaatsmaken voor een nieuwe stadswijk. Tippelen past daar niet bij.

Hollandse Hoogte

Utrecht heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar waar ze de sekswerkers naartoe kan verplaatsen. Van de zeven beoogde locaties bleven uiteindelijk deze twee over. Volgens Victor Everhardt die als wethouder over de tippelzone gaat, geeft straatprostitutie op deze plekken de minste overlast.

Tippelzone goed bereikbaar

De nieuwe tippelzone komt op ruime afstand van woningen en scholen en is goed bereikbaar. Bovendien wil de gemeente, net als op de Europaweg, de zone goed in de gaten kunnen houden zodat de veiligheid van de werkers, de klanten en omgeving blijft gegarandeerd.

Zowel op de Elektronweg als op de Boteyken is het volgens de wethouder mogelijk om de nodige voorzieningen aan te leggen. Zo komen er afwerkplekken waar de sekswerkers met hun klant naartoe kunnen en een huiskamer waar hulpverleners aandacht hebben voor de gezondheid van de sekswerkers. „Wij pakken de huidige Baan als het ware op en verplaatsen hem naar een nieuwe locatie”, zegt de wethouder. Dat moet uiterlijk op 1 januari 2020 gebeuren.

Plek voor 150 sekswerkers

Momenteel werken ongeveer zestig geregistreerde vrouwen en mannen op de Europaweg. Er is plek voor 150 sekswerkers. Dat zal zo blijven.

Aan het einde van dit jaar volgt een besluit over de uiteindelijke locatie. Later deze maand mogen buurtbewoners en bedrijven hun mening geven. „Ik weet dat dit een lastige boodschap is. Niemand zit te wachten op een tippelzone in de buurt, maar wij vinden het belangrijk dat een kwetsbare groep opnieuw een goede plek krijgt, zoals dat nu op de Europaweg het geval is”, aldus de wethouder.

Geen ban

Utrecht heeft niet overwogen om net als in andere steden, de straatprostitutie uit te bannen. De gemeente besteedt jaarlijks een half miljoen euro aan de begeleiding van de meestal verslaafde tippelaars.