Nieuws

Amazon komt verder woonkamer in

Digitale ruggengraat voor honderden nieuwe diensten.

Digitale ruggengraat voor honderden nieuwe diensten.

Bloomberg

Boekverkopen vormen nog maar een fractie van de omzet van Amazon, ’s werelds grootste online winkel. Dronebezorging, Oscar-winnende films, robots: Amazon dringt met steeds meer diensten de huiskamer binnen.

Digitale ruggengraat voor honderden nieuwe diensten.

Digitale ruggengraat voor honderden nieuwe diensten.

Bloomberg

Oprichter Jeff Bezos (53) is een maniakale Star Trek-fan. Na jaren hengelen kreeg hij vorig jaar zijn optredentje in ’Star Trek Beyond’. Vanuit Bezos’ hoofdkantoor Day 1, tussen dertig Amazon-gebouwen in hartje Seattle, jaagt hij bijna bezeten naar toekomstige markten. Eind juli maakte die bezetenheid Bezos met 17% van alle Amazon-aandelen even ’s werelds rijkste man met geschat vermogen van $83 miljard.

Slimmere zorgapparatuur

De voormalige Wall Street-programmeur met 375.000 werknemers versterkt zich in transport. Over de weg met distributiecentra, duizenden Amazontrucks, in de lucht met veertig eigen vrachtvliegtuigen, en over water met schepen en opslagloodsen onder water.

De volgende slag denkt de Star Trek-fan te slaan in kunstmatige intelligentie, voorspellende software voor klantgedrag en slimmere zorgapparatuur voor de vergrijzende consument. Amazon introduceerde eind 2014 persoonlijke assistent Alexa die via de met sensors volgestopte Echo-speaker zelfs gemompelde commando’s leerde uitvoeren. Alexa zit in auto’s maar gaat ook ziekenhuiskamers in.

Onlangs patenteerde Bezos spraaktechnologie waarmee drones vanuit de lucht met klanten en andere vliegende objecten gaan communiceren. Tegelijkertijd kunnen scherpe dronecamera’s onkruid in de tuin detecteren om verdelger aan te bieden.

Mondiaal uitrollen

Want Amazon brengt niet alleen pakketjes, het verzamelt vooral data van miljoenen gebruikers, om daarmee gegroepeerd en geanalyseerd nieuwe diensten te maken en die mondiaal uit te rollen.

De ruggengraat van deze toekomst is Amazon Web Services, elf jaar geleden opgericht en geleid door Nederlander Werner Vogels. Deze webapplicatie werd voor de webwinkel ontwikkeld en bleek na jaren ontwikkeling dermate sterk dat Amazon dit als apart product in de markt zette, waarmee ook andere bedrijven hun voordeel kunnen doen.

Dit onderdeel had aanvankelijk servercapaciteit voor zijn online boekenhuis over, en bood die – opnieuw – inclusief onderhoud, beveiliging en nieuwe software tegen bodemprijzen aan bij zijn zakelijke klanten.

Powerhouse

Dankzij dit digitale power house met 1,3 miljoen servers kan het honderden streaming diensten naast Amazon Prime Video laten draaien. Bezos kijkt niet alleen online rond. Amazon opent momenteel, nadat het met die goedkope thuisbezorging duizenden boekenhuizen nekte, eigen ’stenen’ winkels omdat klanten zich er volgens metingen goed voelen.

Eerder redde Bezos oude media zoals kwaliteitskrant Washington Post en houdt het het in weerwil van dalende printopbrengsten een uitgeverij. In de hele retailsector, waar de supermarktbranche van Ahold Delhaize maar een deel is, denkt Bezos via sites als Zappos en Audible marges fors te kunnen drukken.

Ter voorbereiding van een volgende groeispurt vestigt Amazon een nieuw Nederlands hoofdkantoor in het nieuwe pand The Cloud aan de Amsterdamse Amstel.