Nieuws/Binnenland

Italianen spelen in Nederland nauwelijks rol

Analyse: rol maffia te verwaarlozen

Door Door Mick van Wely

ANP XTRA

AMSTERDAM - Het klinkt heftig: de maffia rukt op in Nederland. Maar is dat zo? Er zijn flinke kanttekening te maken. Criminologen zoals Cyrille Fijnaut zijn niet onder de indruk over de Italiaanse inbreng in de georganiseerde misdaad. Het aandeel van de maffia ten opzichte van bijvoorbeeld Albanese groeperingen of de Nederlandse-Marokkaanse misdaadgroepen is vrijwel nihil.

ANP XTRA

Lees ook: Nederlandse politie begint anti-maffiateam

Ook eerdere onderzoeken naar de maffia in Nederland wezen uit dat de rol van de maffia te verwaarlozen is. Liquidaties in het ‘maffia-milieu’ zijn er nauwelijks. In 2002 vond een dubbele liquidatie plaats, maar dat was echt een uitzondering. Het nationale dreigingsbeeld, een misdaadanalyse van de recherche, schetst een allerminst alarmerende situatie.

Dat er een unit tegen de maffia komt, is evenmin opvallend. Er is ook een unit die zich richt op Britse criminelen die zich in veel grotere getale ophouden in Nederland. Er zijn ook plannen voor een speciale eenheid tegen Albanese criminelen. Die vormen echt een dominante factor in de georganiseerde misdaad.

Nederland is nou eenmaal een toevluchtsoord voor criminelen. Boeven van alle nationaliteiten worden hier regelmatig opgepakt. Ze kunnen hier vrij anoniem opereren en ons land is interessant vanwege de rol als productieland van synthetische drugs en is tevens de belangrijkste doorvoerhaven voor cocaïne en heroïne.

Op recente vragen van deze krant aan het Openbaar Ministerie over de rol van de maffia in Nederland, was het antwoord duidelijk. Ze speelt geen opvallende rol. In Duitsland speelt de maffia een veel grotere rol. Daar is echt sprake van infiltratie in de bovenwereld. Dat komt omdat de Italiaanse gemeenschap er veel groter is. De maffia heeft die nodig om zich in te nestelen.

Door Door Mick van Wely