Nieuws

Shell brengt AEX dichter naar 530

Da Vinci Derivatives sloeg op de gong voor hen nieuw verkregen Euronext lidmaatschap.

Da Vinci Derivatives sloeg op de gong voor hen nieuw verkregen Euronext lidmaatschap.

Euronext

Amsterdam (DFT) - De AEX vervolgde donderdag zeer bescheiden de weg omhoog tot vlak onder de horde van 530 punten. Vooral RD Shell nam de hoofdgraadmeter bij de hand. Ahold deed ook goede zaken. Aegon deed een stap terug na de recente opmars.

Da Vinci Derivatives sloeg op de gong voor hen nieuw verkregen Euronext lidmaatschap.

Da Vinci Derivatives sloeg op de gong voor hen nieuw verkregen Euronext lidmaatschap.

Euronext

Na een voorzichtige start hield de AEX-index een kleine winst in handen en eindigde 0,1% hoger bij een stand van 529,34 punten. De Midkap viel 0,1% terug naar 812,71 punten.

De beurs van Londen ging gebukt onder het aantrekkende Britse pond vanwege speculatie over een speodige afbouw van de monetaire stimulering door de Bank of England na de bekendmaking van het rentebesluit en verloor 1,1%. Frankfurt ging 0,1% achteruit, terwijl Parijs 0,2% pluste.

De aanhoudende opgaande beweging van de AEX vanaf begin deze week werd ondersteund door de verder aantrekkende olieprijzen. Rein Schutte van Indexus benadrukt dat de hoofdgraadmeter weer dichter naar het weerstandsniveau van 530-532 punten is geklommen en bij een opwaartse doorbraak boven deze zone de weg open ligt richting de jaartop die in mei werd neergezet. „Naar verwachting zullen de uitkomsten van de Duitse verkiezingen later deze maand geen reden geven tot uitstappen. Verder wijst hij er op dat Trump zich de laatste tijd rustig heeft gehouden ondanks de nieuwe provocaties van Noord-Korea.

De inflatie in de Verenigde Staten steeg in augustus op jaarbasis sneller dan verwacht tot 1,9%, dicht tegen de doelstelling van de Federal Reserve (Fed). Schutte gaat er van uit dat de Fed later dit jaar nog een keer in actie zal komen met een nieuwe rentestap, maar dat vanaf 2018 het toekomstige rentepad nog onzeker is.

Ahold Delhaize was bij de hoofdfondsen aardig op dreef met een winst van 0,9%. Galapagos kreeg er 1,4% bij op een nieuwe mijlpaal van €86,61.

RD Shell steeg 1%, terwijl nieuwe koploper SBM Offshore 1,5% aandikte. De oliefondsen profiteerden van de verder opverende olieprijzen.

Aegon was hekkensluiter bij de hoofdfondsen. De verzekeraar raakte 2,5% kwijt na de forse koerswinsten in de afgelopen handelsdagen. Zakenbank Bernstein startte met het volgen van Aegon. De verzekeraar kreeg het niet zo aansprekende marketperform-advies. Arcelor Mittal liet 1,3% liggen na een terugval van de metaalprijzen vanwege zwakkere cijfers over de Chinese economie.

Bij de middelgrote fondsen viel Flow Traders (+1,2%) het meest in de smaak. Bodemonderzoeker Fugro kon 0,9% bijschrijven.

Logistiek vastgoedbedrijf WDP liet weten €17 miljoen te hebben opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen voor de overname van een industriële locatie in de Belgische gemeente Zonhoven. Het vastgoedaandeel daalde 1,5%.

ASR moest 1% afstaan na een groter verlies eerder op de dag. De Nederlandse staat heeft het laatste stukje van het belang in de verzekeraar verkocht. ASR is daarmee definitief staatsbedrijf af. De staat had nog een belang van iets meer dan 20% in ASR. Bernstein gaf de verzekeraar een marketperform-advies. ING schroefde het koersdoel voor ASR op. PostNL zakte 1,2% onder het vorige slot.

De Belgische investeerder Marc Coucke heeft een pluk aandelen in Fagron verkocht, meldt de Belgische toezichthouder FSMA. Hij verkocht afgelopen week in meerdere transacties 460.000 aandelen van de toeleverancier van apotheken. Dat leverde hem €5,8 miljoen euro op. Het aandeel stond 0,1% hoger.