Nieuws/Binnenland

FNV: gevangenispersoneel werkt ongezond hard

Dijkstra bv.

DEN HAAG - Medewerkers van gevangenissen en andere justitiële inrichtingen ervaren een vier keer hogere werkdruk dan andere werknemers. Dat concludeert FNV Overheid na een enquête onder gevangenispersoneel. Daarin geeft ruim 60 procent aan dat er een ongezond hoge werkdruk is. De resultaten zijn overhandigd aan de leiding van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Dijkstra bv.

Volgens de FNV zijn de arbeidsomstandigheden de afgelopen tijd verder verslechterd. Dat komt onder meer door bezuinigingen en sluitingen. Dagelijks wordt de Arbeidstijdenwet ruim 380 keer overtreden, stelt de vakbond. Er moeten snel meer mensen bij zodat er fatsoenlijke roosters en trainingen mogelijk zijn, stelt Frans Carbo van de bond.

Carbo zegt niets te merken van de maatregelen die kennelijk zijn genomen om de werkdruk omlaag te krijgen. Bijna negen op de tien ondervraagden zegt juist dat de werkdruk het afgelopen jaar is toegenomen. Ze vinden dat dit leidt tot onveilige situaties, niet alleen voor de medewerkers maar ook voor de gedetineerden, aldus de FNV'er.