Nieuws/Binnenland

Politie mist in bij ’stuntbende’: getuige kwijt

Door Mick van Wely

Aldo Allessie

Amsterdam - In het onderzoek naar de Roemeense ’stuntbende’ die in heel Europa rijdende wagens beroofde, heeft de politie bijna een cruciale getuige laten lopen. Een vrouw bleek de diefstal van honderden iPhones gezien te hebben, maar agenten verzuimden haar gegevens te noteren.

Aldo Allessie

Dat blijkt uit een verklaring van de chauffeur en wordt bevestigd door de landelijke eenheid van de politie. Een woordvoerder laat weten dat de cruciale getuige nu alsnog is opgespoord. „Het is gewoon slordig geweest. Maar gelukkig is het gelukt haar te vinden. Dat kostte wel veel moeite”, aldus een woordvoerder.

Een speciaal team van de landelijke recherche joeg al ruim twee jaar op een bende die op spectaculaire wijze rijdend vanaf de motorkap van een busje vrachtwagens leegroofde. Dat gebeurde zeker zeventien keer. De criminele acrobaten sloegen in de nacht van 24 op 25 juli weer toe. Ditmaal op de A73 tussen Venray en Venlo.

Lees ook:

De chauffeur van de wagen vol iPhones hoorde kort na middernacht iets in de wagen. Hij belde meteen de regionale politie. Toen de chauffeur zijn voertuig aan de kant zette, meldde zich een Duitse vrouw. Ze reed pal achter het busje met de verdachten en zou iets verdachts gezien hebben.

Uniek

Het lastige van de spectaculaire berovingen is dat er nauwelijks of nooit getuigen zijn. Mede daarom lukt het nooit de bendeleden op te pakken. Dat de roof nu werd gezien, is vrij uniek. Toen politiemensen meteen na de roof naar de vrachtwagen kwamen, deed de vrouw haar verhaal. Maar niemand noteerde haar gegevens.

„Een bizarre blunder. Zo’n unieke getuige is cruciaal. Haar verhaal is onontbeerlijk voor de waarheidsvinding”, zegt advocaat Yehudi Moszkowicz van de later in een vakantiehuis aangehouden Roemeense verdachten. In een busje dat voor de woning stond werden iPhones met een waarde van een half miljoen euro gevonden. Door knap speurwerk en een onoplettende, bellende verdachte wisten de rechercheurs van het Pinson-onderzoek hen te traceren.

Via een rechtshulpverzoek aan de Duitse autoriteiten is de vrouw uiteindelijk toch nog gevonden.

De vijf Roemeense verdachten zitten nog steeds vast. Ze beroepen zich op hun zwijgrecht. Het is nog onduidelijk of de mannen hier of in Roemenië berecht worden.