Nieuws/Binnenland

’Celstraffen zouden op zijn plaats zijn geweest’

Werkstraffen voor kopschoppers Arnhem

ARNHEM - Zeven jonge mannen uit Veenendaal zijn veroordeeld tot werkstraffen variërend van 40 tot 180 uur voor het gewelddadig mishandelen van twee broers op Koningsdag 2016 in Arnhem. Ook moeten de veroordeelde jongemannen een schadevergoeding betalen.

De twee broers, twee jongens van 14 en 18 jaar oud uit Lunteren, werden zwaar mishandeld nadat de oudste per ongeluk tegen iemand opliep. Daarna volgde „een explosie van geweld”, zoals de rechter het twee weken geleden omschreef.

ZIE OOK: Werkstraffen geëist voor zware mishandeling

’Geschopt en geslagen’

De broers werden geschopt en geslagen, onder meer in hun gezicht. De oudste broer liep een gebroken neus op, de jongste kneusde zijn duim en zijn ribben. Beiden hebben sindsdien last van een posttraumatische-stressstoornis (PTSS).

Enkele van de zeven jonge mannen, in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar, hebben een voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen. Een achtste verdachte werd eerder vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Een strafzaak tegen een negende verdachte wordt begin december behandeld.

’Heeft heel lang geduurd’

Volgens de rechter zouden celstraffen op zijn plaats zijn, maar die worden niet opgelegd omdat het heel lang heeft geduurd voordat het onderzoek van start ging. Hierop is het Openbaar Ministerie aangesproken door de rechter, schrijft Omroep Gelderland.

Het is namelijk wenselijk dat in een zaak met minderjarige verdachten en openbaar geweld snel onderzoek wordt verricht, aldus de rechter. Ook is gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de zeven verdachten.

Lees meer over