Nieuws/Buitenland

Veel schade, maar geen letsel door stormvloed

— null

Overstroming in Hamburg

Overstroming in Hamburg

AFP

LÜBECK - Een stormvloed heeft in de nacht van woensdag op donderdag aan de Oostzeekust van Duitsland aanzienlijke schade veroorzaakt. Kelders, straten en geparkeerde auto's kwamen onder water te staan en hier en daar stroomde het water over de dijken. Op het strand van Binz en Prora kalfde de duinenrij drie tot acht meter af. Doden of gewonden werden echter niet gemeld, zei de politie. De brandweer maakte overuren.

Overstroming in Hamburg

Overstroming in Hamburg

AFP

De stormvloed, veroorzaakt de zware depressie Axel, was de hoogste sinds 2006. Tot middernacht steeg het water, hier en daar tot 1,8 meter boven het normale peil. Daarna begon het te zakken. Op veel plaatsen stond het in de ochtend nog ongeveer een meter hoger dan normaal, maar het gevaar was geweken, zei een woordvoerder van de Dienst voor Zeescheepvaart en Hydrografie (BSH).

Ook in Polen zorgde storm Axel voor veel schade.

Ook in Polen zorgde storm Axel voor veel schade.

EPA

Elders in Duitsland zorgde Axel voor verkeersoverlast door sneeuw en ijzel. Dan kan nog wel even voortduren, want de aanvoer van koude poollucht blijft. In Lapland daalde de temperatuur woensdagnacht tot 40 graden onder nul. In Duitsland gaat het vrijdag overdag 8 graden vriezen, 's nachts kan het afkoelen tot -25. Zaterdag wordt in het midden en oosten nog meer sneeuw verwacht.

Een schatting van de schade kon nog niet gegeven worden.

Lees meer over