Nieuws/Columns

EK allround in 20 uur

De gedachte van een gecombineerd EK sprint en EK allround is leuk en ik gun het de sprinters van harte dat ze met ingang van vandaag hun eigen EK hebben, maar helaas is er over de programmering van het toernooi niet goed nagedacht.

Vrijdagavond begint voor mij en de andere vrouwen ons allroundkampioenschap met de 500 en 3000 meter. Die laatste afstand is om 21.00 uur afgelopen, maar voordat ik terug ben in m’n hotel is het op z’n vroegst half elf. Net als iedereen moet ik na ’de drie’ immers nog uitfietsen, wellicht een dopingcontrole ondergaan en de pers te woord staan. En eenmaal in het hotel moet ik nog gemasseerd worden en een hapje eten. Voeg daarbij de adrenaline van een wedstrijd en het mag duidelijk zijn dat je echt niet voor een uur of één in slaap valt.

Op zich geen man overboord. Echter, één van de hoge heren heeft het briljante idee opgevat om op zaterdagochtend het toernooi te beginnen met de 1500 meter voor vrouwen. Dat vind ik ongelooflijk. Op vrijdagavond eindigen wij het programma en op zaterdagochtend beginnen wij. Het resultaat: een EK allround in 20 uur!

Vroeger werd een EK allround wel eens uitgesmeerd over drie dagen, daar was ik ook geen voorstander van, maar dit is weer het andere uiterste. Want hoeveel rust blijft er over? Als je een beetje fatsoenlijk wilt inrijden moet je toch echt om half negen ’s ochtends op het ijs staan.

Daar komt nog eens bij dat ik en de andere Nederlandse vrouwen afgelopen week ook nog een NK afstanden gereden hebben. Anders gezegd: het belooft voor ons een heel zwaar toernooi te worden, waarbij de buitenlandse concurrentie onder aanvoering van Sábliková in het voordeel is. Zij hebben immers geen NK in de benen.

Verder vind ik het jammer dat het vrouwenallroundtoernooi niet gelijk afloopt met het mannentoernooi. Bij ons is de kampioene al op zaterdagmiddag bekend, bij de mannen pas op zondagavond. De charme en traditie van een allroundtoernooi wordt met dit uitgesmeerde programma geweld aan gedaan. Want de twee winnaars samen in de arrenslee, ook dat hoort bij allrounden in Thialf.

Bij een gecombineerd sprint- en allroundevenement zou het allrounden gewoon leidend moeten blijven. Dat bestaat immers al zo lang. Het sprintprogramma had er prima omheen gebouwd kunnen worden, waardoor de ontknoping van de EK’s allround mannen en vrouwen het klapstuk op zondag gebleven waren.

Ik vraag me sowieso af of men bij de ISU een duidelijke visie heeft om de sport te vernieuwen. Ik betwijfel of weer twee nieuwe titeltoernooien erbij (nu de EK sprint, volgend jaar de EK afstanden) dé oplossing is. We moeten oppassen dat we niet doorslaan met z’n allen. Datzelfde geldt voor de entertainmentfactor. Bij de NK afstanden kon ik de speaker wel verstaan, maar de aanwijzingen van mijn eigen coach niet. Ik ben beslist voor vernieuwing, maar het moet niet ten koste gaan van de sport.