Nieuws/Buitenland

Zeker 33 doden gevallen

Weer doden bij gevangenisgeweld Brazilië

— null

REUTERS

BOA VISTA - Bij een nieuwe uitbarsting van geweld in een Braziliaanse gevangenis zijn vrijdag zeker 33 doden gevallen. Plaatselijke media in de noordelijke stad Boa Vista meldden dat ordetroepen in de penitentiaire inrichting Monte Cristo in de deelstaat Roraima na een nacht van geweld 33 lijken hebben gevonden. Een aantal slachtoffers is onthoofd en lichamen zijn uiteengerukt.

REUTERS

De toestand is onder controle, meldden de plaatselijke autoriteiten. Braziliaanse media berichtten dat er 1700 gevangen opgesloten zijn, terwijl de gevangenis voor zevenhonderd gedetineerden is bestemd. In de nacht van donderdag op vrijdag, toen de gewelddadigheden begonnen, waren vijftien bewakers aanwezig.

Het geweld zou zijn ontketend door leden van de oorspronkelijk uit São Paulo stammende drugsbende PCC (Primeiro Comando da Capital). Die hebben met de wreedheden kennelijk wraak genomen op leden van de bende FDN (Família do Norte). De FDN is een bende uit het noorden die banden heeft met het Comando Vermelho (Rood Commando), een drugsbende uit Rio en grote rivaal van de PCC.

Bijna zestig doden bij Manaus

Aan het begin van deze week vielen bijna zestig doden bij een uitbarsting van geweld in de Anísio Jobim-gevangenis bij Manaus. Dat is de hoofdstad van de aan Roraima grenzende staat Amazonas. In de gevangenis hebben misdadigers van de FDN leden van de PCC afgemaakt. De meeste slachtoffers zondag en maandag in Manaus waren van de PCC.

De Monte Cristo-gevangenis aan de noordrand van Boa Vista, de hoofdstad van Roraima, was in oktober ook het toneel van wreedheden. Toen vielen tien doden, een aantal slachtoffers werd onthoofd en enkelen werden verbrand. Roraima is meest noordelijke staat van Brazilië en met slechts 450.000 inwoners heeft deze staat de minste inwoners.

Lees meer over