Nieuws

Arcelor zakt op vlak Damrak

Door Johan Wiering

De handel op de Amsterdamse beurs is vanochtend geopend door StartupDelta vanwege het StartupFest Europe dat deze week wordt gehouden.

De handel op de Amsterdamse beurs is vanochtend geopend door StartupDelta vanwege het StartupFest Europe dat deze week wordt gehouden.

Euronext

Amsterdam - De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is fractioneel lager gesloten. Beleggers reageerden kalm op de verkiezingsuitslag in Duitsland. ArcelorMittal was een negatieve uitschieter. De biotechnologiebedrijven blonken uit.

De handel op de Amsterdamse beurs is vanochtend geopend door StartupDelta vanwege het StartupFest Europe dat deze week wordt gehouden.

De handel op de Amsterdamse beurs is vanochtend geopend door StartupDelta vanwege het StartupFest Europe dat deze week wordt gehouden.

Euronext

De AEX sloot 0,1% lager op 527,8 punten, na een groot deel van de dag licht in het groen te hebben gestaan. De AMX zakte 0,6% naar 812,3 punten.

Elders in Europa leverden de meeste beurzen ook iets in. Frankfurt sloot onveranderd en Parijs zakte 0,3%.

Dat beleggers nauwelijks reageerden op de Duitse verkiezingsuitslag vindt beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus niet vreemd. „Deze viel iets slechter voor Merkel uit dan werd voorzien, waardoor de formatie van een nieuwe regering ook meer tijd in beslag zal nemen. Maar dat is geen probleem nu het goed gaat met de economie.”

Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan valt hem bij. „Het grootste slachtoffer van de stevige winst van extreemrechts is de euro, maar deze was dan ook geprijsd voor perfectie. Het politieke landschap in Europa verandert niet radicaal. Dit blijft pro-Europees.”

Juvyns constateert dat er sprake is van een gematigd positief beursklimaat. „De markten worden vooral gedreven door de winstcijfers van bedrijven. Het komende cijferseizoen wordt extra interessant. In welke mate hebben de orkanen in de VS en de stijging van de olieprijzen de cijfers beïnvloed? En in hoeverre voelen Europese bedrijven de opmars van de euro?”

De beleggingsstrateeg merkt op dat wat Donald Trump in de VS voor ogen had, in Europa wordt doorgevoerd. „Zo vindt in onder meer België een belastinghervorming plaats. En regeringen staan een soepeler monetair begrotingsbeleid voor, zo maak ik op dat de aanstaande Nederlandse coalitie meer wil investeren.”

Als grootste risico voor beleggers ziet hij de normalisering van het monetaire beleid. „De Amerikaanse Fed gaat de balans redelijk snel afbouwen en je weet nooit hoe de markt hierop zal reageren.”

Shell eindigde bij de Nederlandse hoofdfondsen met een plus van 1,4% aan kop, dankzij de stijging van de olieprijzen.

Unilever pakte er 0,6% bij. Het voedings- en schoonmaakmiddelenconcern koopt voor bijna €2,3 miljard het Zuid-Koreaanse cosmeticabedrijf Carver Korea.

ABN Amro sloot vrijwel onveranderd, na een adviesverhoging naar ’kopen’ door Deutsche Bank.

Staalconcern ArcelorMittal was hekkensluiter met een 2,8% lager slot.

DSM daalde 0,9%, hoewel het speciaalchemiebedrijf door de Amerikaanse zakenbank Bernstein van de verkooplijst werd gehaald. De strategie-update komt in de eerste helft van 2018 naar buiten, eerder dan aanvankelijk de bedoeling was.

In de Midkap eindigde frisdrank- en sappenproducent Refresco met een winst van 3,3% aan kop. Bodemonderzoeker Fugro klom 2,5% gesteund door de verdere stijging van de olieprijzen.

BAM was met een min van 4,6% de grootste daler. Onderzoek naar de instorting van een door BAM gebouwde parkeergarage bij Eindhoven Airport, toont aan dat deze het gevolg is van een technische fout.

Flow Traders zakte 2,4%, na door UBS van de kooplijst te zijn gehaald. De Zwitserse bank wijst erop dat het handelshuis nog altijd last heeft van de rust op de financiële markten.

Verzekeraar ASR daalde 0,6%, in reactie op de voorgenomen overname van de Nederlandse vermogensbeheerder First Investments.

Bij de smallcapfondsen werd maaltijdenbezorger Takeaway.com 1,1% meer waard. Concurrent Deliveroo haalde €322 miljoen aan nieuwe financiering op bij investeerders.

Op de lokale markt stalen de biotechnologiebedrijven de show. De speciale beoordeling die Kiadis vorige week in de VS van de FDA kreeg voor zijn belangrijkste medicijn, stuwde de koers nog eens 30,5% omhoog. Pharming, dat profiteert van leveringsproblemen bij een vooraanstaande concurrent, steeg 9,2%.

Wilt u een paar keer per dag het meest besproken nieuws van de Financiële Telegraaf via WhatsApp ontvangen? Meld u zich dan aan voor deze gratis dienst.