Nieuws/Binnenland

Rutte belt met Erdogan

Door Inge Lengton

ANP

DEN HAAG - Premier Rutte heeft zaterdagavond gebeld met Turkse president Erdogan. Daarin heeft hij vooral benadrukt dat Turkije voor Nederland, de EU en de NAVO ’een belangrijke partner is en blijft’.

ANP

Ook heeft de minister-president in het telefoongesprek de Turkse bemoeienis met Nederlandse aangelegenheden te berde gebracht. „Ik heb Erdogan laten weten dat wij geen Turkse bemoeienis tolereren en hem gevraagd behulpzaam te zijn dit te voorkomen. Het is niet acceptabel dat groepen in Nederland tegen elkaar op worden gezet.”

De onrust ontstond nadat deze zomer in Turkije een coup werd gepleegd. In Nederland leidde dat tot demonstraties en oproepen vanuit Turkije om Nederlandse Erdogan-critici te verklikken. Volgens de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb deed ook de Turkse consul-generaal een duit in het zakje door Nederlandse burgemeesters voor te schrijven hoe met demonstraties over de kwestie om te gaan.

Maandag reist minister Koenders (Buitenlandse Zaken) naar Turkije om de gevoeligheden te bespreken. Critici vinden dat het kabinet te mild is ten opzichte van Turkije.

Door Inge Lengton