Nieuws/Binnenland

Onderzoek bedreigingen Turken Rotterdam

Een groepering demonstreert tegen de coup in Istanbul

Een groepering demonstreert tegen de coup in Istanbul

AP

ROTTERDAM - Tientallen aangiften van bedreiging zijn binnengekomen uit de Turkse gemeenschap in Rotterdam. Het gaat om bedreigingen die sinds de couppoging in Turkije zijn gedaan. De politie en justitie onderzoeken de aangiften, maar er is nog niemand opgepakt.

Een groepering demonstreert tegen de coup in Istanbul

Een groepering demonstreert tegen de coup in Istanbul

AP

De driehoek in Rotterdam (gemeente, politie en justitie) heeft dinsdag de onrust in de Turkse gemeenschap besproken. Daarover worden verder geen mededelingen gedaan, laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten.

De politie zegt de gebeurtenissen onder meer op social media in de gaten te houden en stuurt als een uiting niet door de beugel kan rechtstreeks een bericht naar verzenders. ,,Wijkagenten treden op als voelhorens in de wijken.''

Landelijk gezien is het aantal incidenten door de spanningen de afgelopen weken flink afgenomen, liet de politie onlangs weten.

Aangifte

De politie roept slachtoffers van bedreiging nog steeds op aangifte te doen. Dat kan op verschillende manieren, zodat ze ervan zijn verzekerd dat hun identiteit geheim blijft.

De aangevers mogen onder meer een ander adres opgeven. Ook kunnen aangiftes afgeschermd worden, zodat alleen de rechercheurs die zich met het onderzoek bezig houden, ze kunnen inzien.

De mislukte staatsgreep was op 15 juli. Vervolgens waren er in reactie hierop enkele demonstraties in Rotterdam. Binnen de Turkse gemeenschap ontstonden spanningen tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en volgelingen van diens rivaal, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.