Nieuws/Buitenland

'Grote fouten EU over mislukte Turkse coup'

AFP

ANKARA - De Europese Unie maakt ernstige fouten in haar reactie op de mislukte coup in Turkije. En als het Westen Turkije ,,verliest” is dat te wijten aan zijn eigen fouten en niet aan de goede banden van Ankara met Rusland, China of de islamitische wereld. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu woensdag.

AFP

In een interview met staatspersbureau Anadolu zei de bewindsman ook dat de recente Turkse toenadering tot Rusland niet was bedoeld als een boodschap aan het Westen. Maar de steun voor een EU-lidmaatschap van Turkije is bij de bevolking volgens hem wel gedaald als gevolg van de sympathieke houding van het blok ten opzichte van diegenen die de couppoging op 15 juli uitvoerden. De minister hekelt het ,,anti-Turkije- en anti-Erdogan-sentiment'' in Brussel.

De EU heeft sinds de couppoging meermaals haar zorgen geuit over de reactie van de Turkse regering op de couppoging. Meer dan 60.000 mensen uit het leger, de rechterlijke macht, de ambtenarij en het onderwijs zijn aangehouden, geschorst of ontslagen. Daarnaast gaan er in Turkije stemmen op om de doodstraf weer in te voeren. Daardoor zou het EU-lidmaatschap, waarover Turkije al zo lang onderhandelt met Brussel, op de tocht zou komen te staan.