Nieuws

Bende senioren in Frankrijk opgepakt na reeks blunders

Kim beroofd door klungels

Door Eveline Bijlsma

Hollandse Hoogte

De bende criminelen die realityster Kim Kardashian in oktober in Parijs overviel en voor 10 miljoen euro aan juwelen buitmaakte, bestond uit een stel amateuristische vijftigers, zestigers en zelfs een man van 72. Gisterochtend vroeg zijn zeventien personen opgepakt, die konden worden opgespoord na een aantal blunders.

Hollandse Hoogte

De arrestanten werden voor dag en dauw van hun bed gelicht in Parijs en omgeving, maar ook in Rouen en het stadje Grasse in het zuidoosten. Voor de strak gecoördineerde actie rukte de elite-eenheid Raid uit, die ook wordt ingeschakeld bij aanslagen.

Volgens bronnen rond het onderzoek zou het merendeel van de bende uit mannen van tussen de 50 en 72 jaar oud bestaan, die geen onbekenden van de politie zijn. De jongste arrestant was 22. Ook werden drie vrouwen aangehouden.

Agenten

De politie kon de bendeleden traceren, omdat ze op meerdere plekken dna-materiaal achterlieten. Zo zijn er sporen aangetroffen op het stuk tape waarmee de mond van Kim Kardashian werd afgeplakt, nadat vijf als agent verklede mannen in de nacht van 2 op 3 oktober haar hotel waren binnengedrongen. Zij schuimden de zeer luxe kamer af en namen onder andere haar peperdure verlovingsring en een sieradenkistje met inhoud ter waarde van 6 miljoen euro mee.

Fiets

Toen de rovers er vervolgens lopend en op de fiets vandoor gingen, maakte een van hen een schuiver. Bij zijn val scheurde het plastic zakje waarin de buit zat kapot en rolden de juwelen op straat. Hij graaide de kostbaarheden bij elkaar, maar zag een hanger ter waarde van 30.000 euro over het hoofd. Op dit waardevolle kleinood, dat door een voorbijgangster werd gevonden en naar de politie werd gebracht, zijn vermoedelijk ook dna-sporen aangetroffen.

Het verzamelde materiaal werd ingevoerd in de landelijke dna-databank, dat tot een match leidde. De sporen bleken afkomstig van een bekend onderwereldfiguur, dat vanaf dat moment werd afgeluisterd en gevolgd. Hij leidde de politie naar de mogelijke medeplichtigen.

De arrestaties werden gevolgd door huiszoekingen. Daarbij zouden al geld en belastende documenten zijn aangetroffen. De politie heeft ook een juwelierszaak in hartje Parijs doorzocht, aan de Rue de Bretagne. Van de juwelen is nog niets teruggevonden, maar de politie is nu op zoek naar plekken waar de gestolen sieraden zouden kunnen zijn aangeboden. Het vermoeden is dat de rovers ermee naar diamantenhoofdstad Antwerpen zijn gegaan. De Belgische politie, die ook betrokken is bij het onderzoek, heeft een aantal zaken in de havenstad doorzocht.

De zeventien arrestanten mogen maximaal 96 uur in voorarrest blijven. Uiterlijk vrijdagochtend moet blijken of ze officieel als verdachte of medeplichtige kunnen worden bestempeld.

Kim Kardashian, die destijds voor de Parijse Fashion Week was afgereisd, is de gewelddadige inval nog niet te boven. De daders bonden zowel haar handen als haar voeten vast en dumpten haar in het bad. Een van hen had een vuurwapen bij zich, waarmee hij haar onder schot hield. De reality-ster kwam onlangs voor het eerst terug op de angstige momenten die zij in de Franse hoofdstad beleefde. „Ze wilden me in mijn rug schieten. Ik kon geen kant op”, zegt zij in een voorproefje op het nieuwe seizoen van de realityserie ’Keeping up with the Kardashians’.

De Amerikaanse vertrok de ochtend na de overval uit Parijs. Maar hoe zwaar het haar ook zal vallen, haar Franse advocaat Jean Veil sluit niet uit dat zij weer moet overkomen om met haar belagers geconfronteerd te worden. „Dat zou nodig kunnen zijn voor het onderzoek, dat moet de rechter beslissen”, liet de raadsman gisteren weten. Hij zei ook blij te zijn dat deze arrestaties een einde maken aan ’onwaardige speculaties en de suggestie dat mevrouw Kardashian dit zelf in scene heeft gezet om publiciteit te genereren’.

Aziaten

Er is de Fransen veel aan gelegen om de rovers te vinden. Dat de ster in haar eigen appartement is overvallen, geeft veel rijke toeristen een onveilig gevoel. Gefortuneerde Aziaten laten Frankrijk al langer links liggen vanwege de aanslagen uit 2015 en 2016. Het gebeurt bovendien vaker dat steenrijke buitenlanders worden beroofd, bijvoorbeeld op de route van een van de vliegvelden rond Parijs naar de stad. Overvallers rijden taxi’s klem, rukken de deur open en grissen de duurste spullen van de achterbank. Ex-premier Manuel Valls liet in november weten extra beveiligingscamera’s te installeren op gevoelige plekken, bijvoorbeeld in de buurt van chique hotels.

Correspondent Frankrijk