Nieuws

Reichsbürger zweren bij grenzen Hitlers Derde Rijk

’Duitse koning’ in de cel

— null

Door Rob Savelberg

Plaatsvervangend koning Martin Schulz ziet zijn Reichsbürger-beweging als ’poeslief’, maar volgens de autoriteiten zit die wel heel dicht tegen het neofascisme aan.

Plaatsvervangend koning Martin Schulz ziet zijn Reichsbürger-beweging als ’poeslief’, maar volgens de autoriteiten zit die wel heel dicht tegen het neofascisme aan.

Roy Heerkens

HALLE/WITTENBERGE - De ’koning van Duitsland’ zit met enkelboeien in de rechtszaal. Peter de Eerste, zoals hij zichzelf noemt, heeft op een landgoed bij Wittenberge een eigen koninkrijk gesticht, dat de wetten van de Bondsrepubliek niet erkent. De Duitse justitie komt ook tegen andere radicale ’Rijksburgers’ in actie, die wapens verzamelen, deurwaarders gijzelen en agenten neerschieten.

Plaatsvervangend koning Martin Schulz ziet zijn Reichsbürger-beweging als ’poeslief’, maar volgens de autoriteiten zit die wel heel dicht tegen het neofascisme aan.

Plaatsvervangend koning Martin Schulz ziet zijn Reichsbürger-beweging als ’poeslief’, maar volgens de autoriteiten zit die wel heel dicht tegen het neofascisme aan.

Roy Heerkens

„De koning heet in werkelijkheid Peter Fitzek en heeft met illegale middelen een zogeheten Rijksbank, met eigen munteenheid, en een ziekenfonds opgericht. Maar daar heb je van de federale overheid een vergunning voor nodig. Verder heeft Fitzek meer dan een miljoen euro bij sympathisanten ingezameld en hen zo bedrogen”, verklaart de officier van justitie in Halle.

„Quatsch!”, roepen de advocaten van het koninkrijk. Ze wijzen erop dat de zelfbenoemde monarch in Duitsland met de officiële autoriteiten probeert samen te werken en dat hij het geld gebruikte voor de aankoop van een voormalig ziekenhuis, waar zijn dertig volgelingen nu wonen.

„Hartelijk welkom in het Königreich Deutschland”, zegt plaatsvervangend koning Martin Schulz met een vriendelijke glimlach bij de poort van het koninkrijk. Er staat een ouderwetse rood-witte slagboom naast een portiersloge. „Jullie moeten wel eerst een visum aanvragen, voor je ons territorium opkomt.”

Dan eist de 29-jarige jongeman dat hij onze paspoorten mag controleren. Schulz, een voormalige beroepsmilitair van de Bundeswehr, heeft geen Duits paspoort meer. „Dat heb ik, net als mijn rijbewijs, afgegeven, want ik woon nu in het koninkrijk.”

Zijn staatshoofd Peter I heeft hetzelfde gedaan. Deze mensen heten Rijksburgers en erkennen de huidige grenzen niet. Volgens Peter Fitzek, ooit kok en karateleraar, is Duitsland niet soeverein want sinds de Tweede Wereldoorlog bezet. Rijksburgers zeggen dat WOII niet met een vredesverdrag beëindigd is en daarom zouden de grenzen uit 1937, ten tijde van Hitlers Derde Rijk, nog gelden.

De Duitse autoriteiten zijn gealarmeerd door de verspreiding van deze samenzweringstheorieën. De grenzen met extreemrechts gedachtegoed zijn vloeiend. De term ’Reichsbürger’ is zelfs direct ontleend aan de beruchte rassenwetten van Hitler. En onder de Rijksburgers verzamelen er velen wapens, gedragen zich als ideologische activisten en zijn agressief tegenover de ordediensten.

De rijksburgers zijn radicaal en gaan ver in hun fantasiewereld. Enige tijd geleden werd een agent omver gereden toen hij een rijksburger wilde controleren. Elders in Oost-Duitsland werd een deurwaarder door vier als agenten verklede rijksburgers vastgebonden en ontvoerd.

Fitzek en Schulz hebben een waslijst van conflicten met de echte Duitse overheid. Allebei zijn ze aangeklaagd voor rijden zonder rijbewijs. Bij controles laten ze hun nep-rijbewijs van het Koninkrijk zien. Hun auto’s hebben zelf ontworpen kentekens.

En natuurlijk betalen de ingezetenen van het koninkrijk geen belasting. „Ik heb mijn identiteitspapieren ingeleverd. Dus ik woon officieel ook niet meer in Duitsland”, zegt Schulz. Deze houding leidt de laatste tijd tot gewelddadige conflicten, tot en met moord.

In het nabije Saksen-Anhalt moest een voormalige spierbundel en Mr. Germany op gezag van de rechtbank vanwege wanbetaling zijn huis verlaten.

Ook deze man, Adrian Ursache, had een zelfgesticht koninkrijk, en wilde het samen met zijn vrouw, een vroegere Miss Germany, en dertig vrienden verdedigen.

Toen de deurwaarder met de politie aankwam, ontstond een schietpartij, een agent raakte gewond, net als Herr Ursache.

In het zuiden van Duitsland was er onlangs een rijksburger die weigerde zijn legale wapenarsenaal te laten controleren. Toen de deurwaarder met het Sondereinsatzkommamdo kwam, opende hij direct het vuur. Vier agenten raakten gewond, een ervan stierf.

Sindsdien waarschuwen politie en geheime dienst voor de extreem-rechtse rijksburgers.

Later werd bekend dat zij zelfs bij de politie actief zijn. Sindsdien moeten de radicale burgers hun wapens afgeven, wat weer tot nieuwe gevaarlijke situaties leidt.

„Maar wij zijn poeslief”, verklaart Martin Schulz bij een wandeling door het ’koninkrijk’ in Wittenberge.

Op het vervallen terrein van acht voetbalvelden groot wonen zo’n dertig mensen, zonder huur te betalen.

„Wij doen niemand iets kwaad”, stelt de monarchist. Regelmatig komt de politie langs en neemt alle papieren, de kluis en spullen mee. Maar na afloop van de huiszoeking komen de bewoners gewoon weer terug.

Door Rob Savelberg