Nieuws/Nieuws

Op vakantie? Dit zijn onze tips voor onderweg

Door Martijn Klerks

Hollandse Hoogte

Amsterdam - Van de Achterhoek tot Zuid-Afrika en van de Ardèche tot Los Angeles: Nederland geniet van een welverdiende zomervakantie. Even onthaasten en ontsnappen aan de dagelijkse routine, maar attentie blijft geboden.

Hollandse Hoogte

Speciaal voor de oplettende reiziger zet de redactie van DFT Geld alle vakantietips en -waarschuwingen nog eens op een rijtje.

Voor in de auto

CBS-cijfers wezen het vorige week nog maar eens uit: zeven op de tien vakantiegangers nemen de auto naar hun bestemming. Lekker vertrouwd, alles bij de hand, maar als de Heilige Koe er plotseling de brui aan geeft verpest dat voor veel Nederlanders toch het vakantieplezier. Een hoop ellende valt te voorkomen door vooraf de juiste verzekering af te sluiten. En als het dan toch misgaat, weet dan waar u op kunt rekenen.

Ook als uw auto de camping heelhuids haalt, en u zonder mokken weer thuisbrengt, moet u onderweg nog tanken. En tol betalen. Wie slim is kan daar toch weer een paar tientjes op besparen.

Hieronder staan de benzineprijzen van 1 augustus. Niet zichtbaar? Klik hier.

Met het vliegtuig

Vier op de tien Nederlanders die koers zetten naar het buitenland, doen dat per vliegtuig. Ook dat gaat vaak goed, totdat het misgaat. Uw vlucht kan bijvoorbeeld vertraagd zijn, of uw bagage kwijt. Over bagage gesproken: veel Nederlanders houden het bij handbagage, omdat ruimbagage bij steeds meer vliegmaatschappijen alleen tegen betaling meekan.

Ter plaatse

Vindt u dat ene souvenir eigenlijk te duur, of ziet u een veel te duur geprijsd taptijtje? Afdingen blijft een kunst, en het is zaak die goed te verstaan. En heb altijd de belangrijkste telefoonnummers op zak: dat van de alarmcentrale, maar ook het nummer van uw creditcardmaatschappij. U zou uw kaart maar willen blokkeren, of juist de limiet willen verhogen. En maak foto’s van wat er in uw koffer zit, zodat u bewijs hebt bij diefstal, voor de verzekering. Maak ook foto’s als u ontevreden bent over uw vakantie. En lees ook zeker even deze column terug van Consumentenbond-directeur Bart Combée.

Of blijft u thuis?

Niet op vakantie gaan is nog altijd het goedkoopst. Hoewel… Een dagje pretpark is alleen nog maar goedkoop als u ervoor spaart bij de supermarkt of van een andere kortingsactie gebruikmaakt. Alleen maar een terrasje pakken? Ga naar Breda, niet naar Amsterdam. Maar waarom zou u een dief van uw eigen portemonnee zijn? Nu het Britse pond is ingestort, weerhoudt niets u ervan om alsnog een midweekje of lang weekend Londen te boeken.

Voortaan automatisch via de mail nieuws over geld, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief.