Nieuws

Column: Beurzen bewegen amper, stilte voor de storm?

Door Guy Boscart (US Markets)

Het is behoorlijk stil op de financiële markten momenteel, amper beweging wat dus voor een lage volatiliteit zorgt. Stilte voor de storm dus, welke kant gaan we op de komende weken? Wall Street zal het voorbeeld moeten geven en juist daar zien we al wat twijfels ontstaan. Tot een echt duidelijke uitbraak komt het daar nog niet...

Marktoverzicht:

We zitten in een fase waar er weinig te verdienen valt op de beurs, alles ligt zowat stil met vooral de AEX en de DAX die amper van hun plaats komen. De AEX beweegt al meer dan een week binnen een range van 2-3 punten, de DAX blijft hangen tussen de 12.550 en de 12.625 punten momenteel. Het is wachten op een grotere move en ik zie dat het bij zowel de AEX als bij de DAX zowel aan de bovenkant als aan de onderkant muurvast zit. Dat geeft wel aan dat als er beweging komt die behoorlijk heftig kan worden. Aangezien er aan de bovenkant nogal wat weerstand ligt te wachten moet ik de kansen omlaag toch wat hoger inschatten, veel zal afhangen van wat Wall Street zal doen de komende periode. Wall Street is de markt waar we altijd naar moeten kijken, een daling daar zal zeker gevolgd worden hier in Europa en door de rest van beurzen wereldwijd. Het is altijd zo geweest, dat zal nu niet anders uitpakken, Wall Street zal de toon moeten voeren de komende weken.

De olie kent een sterke fase, de technologie verzwakt wat na het aantikken van de top bij de Nasdaq en de Nasdaq 100 en de Transport aandelen zitten nu in een sterke fase waardoor de Dow Transport een nieuwe All Time High neerzet. We gaan het de komende dagen/weken zien, gaat de tech verder omlaag? Is het spel met de olie na een sterke fase voorbij en kunnen we ook daar uiteindelijk wat lucht happen? En is de Dow Transport van plan om er een reeks nieuwe records uit te slepen? Met al die divergenties blijft het heel moeilijk om de markt goed te lezen, al hoor je diverse geluiden dat dit alles de opzet kan zijn richting een "Perfect Storm" op Wall Street.

De vraag is of de aandelen op Wall Street aan deze prijzen nog te verantwoorden zijn, zo niet dan wordt het tijd voor een duidelijke setback naar meer normale waarderingen. Ruim 83% van de CFO's op Wall Street zeggen al dat de aandelen overgewaardeerd zijn. Om tot een aanvaardbare koers te komen heb je 2 zaken nodig om dat te realiseren, in eerste instantie een correcte prijs/ winst verhouding en in 2e instantie kwartaalcijfers die deze prijs/ winst verhouding in evenwicht weten te houden. Valt het ene tegen dan zal het andere vanzelf volgen, met andere woorden is het maar te hopen dat de cijfers die vanaf de 2e week in oktober binnen druppelen aan de voorwaarden voldoen om aan deze hoge waarderingen vast te houden.

Wall Street:

De S&P 500 blijft nog altijd dicht bij de 2500 punten hangen om net onder het ronde getal de sessie af te sluiten (2496,5). Nog steeds een zuinig verloop bij de S&P 500 zonder dat er echt power ofwel volatiliteit merkbaar is, geen uitbraak of correctie met volop kracht en volume. De eerste hindernis blijft de 2510-2515 punten waar we meteen een zware weerstand krijgen door de lijn over de toppen. Steun nu in eerste instantie rond de 2490 (oude top), daar snel onder de zone 2470-2475 punten als steun. Later bij een grotere daling letten we op de 2450-2455 en de 2418-2420 punten, het lijkt allemaal heel ver weg maar met een beetje druk op de koersen staan we daar in no-time. Veel aandelen kunnen snel enkele procenten inleveren zodra er verkoopdruk komt, het zijn dan ook meteen aandelen die zwaar meewegen op Wall Street.

De Dow Jones is nu wat aan het inleveren, de eerste steun wacht nu rond de 22.170 punten ofwel de oude top. Onder die 22.170 punten kan de Dow Jones in een versnelling omlaag terecht komen met als doel het 50-MA dat nu rond de 21.930 punten uitkomt. Onder het 50-MA kan het snel verder zakken maar zo ver is het nog niet, eerst maar eens zien wat de intenties zijn voor de komende dagen. Weerstand nu eerst de top rond de 22.420 punten, daarboven de 22.500 en de 22.750 punten.

De Nasdaq krijgt het wat moeilijker na de daling die maandag op gang kwam, vooral de Nasdaq 100 geraakt op slotbasis onder het belangrijke 50-MA. Steun nu eerst de 6350 punten, later de 6250 punten waar de index bij een verdere verzwakking snel naartoe kan. Als er geen dips worden gekocht dan voorzie ik zelfs een versnelling mogelijk richting de 6100 en zelfs tot de 6000 punten. Veel belangrijke tech-aandelen krijgen het moeilijk, Apple staat al 12 dollar onder de top terwijl Amazon al bijna 100 dollar onder de top staat. Weerstand nu eerst de 6400 met daarboven de top rond de 6460 punten.

Europa:

De AEX blijft liggen rondom de weerstand die nu uitkomt rond de 528 en 529 punten, een uitbraak tot boven de weerstand die we zien door via de lijn over de toppen vanaf mei kan de AEX tot boven de 530 punten brengen. Mocht die uitbraak er alsnog komen dan kan de AEX doorstoten tot de 533-535 punten, daar net boven zien we de jaartop van midden mei rond de 538 punten. Steun nu eerst de 525 met daar net onder de 523 punten, later komt de 520 punten weer snel in beeld als steun voor de AEX. Pas onder de 520 punten ziet het er opnieuw slecht uit want de AEX kan dan in de problemen komen met als doel de 517-518 punten waar er nog een stevige steun wacht.

De DAX blijft na de verkiezingen redelijk liggen maar de index heeft wel de nodige moeite rondom de 12.600-12.650 punten waar de volgende hindernis wacht, later zien we rond de 12.750 punten weerstand. Daarna wordt de top ofwel de hoogste stand ooit een mogelijk doel, de top zien we rond de 12.960 punten. Zelf verwacht ik geen nieuwe test van die top op korte termijn maar we moeten in deze markt uiteraard overal rekening mee houden. Als de DAX plots draait dan zien we steun rond de 12.500, later komt de oude top weer in beeld rond de 12.390 punten. Pas onder de 12.390 punten kan de DAX weer in een neerwaartse spiraal terecht komen met als doelen eerst de 12.275 (50-MA) en later de 12.170 punten (200-MA).

Brent olie:

De olie brak fors uit maandag tot boven de 57,5 dollar en kon oplopen tot rond de 59 dollar, een stand waar ik de Brent absoluut niet zo snel had verwacht. De zware weerstand (57,5) werd alsof die niet bestond doorbroken met kracht. Nu richten we ons op de 60-61 dollar maar er is nu weinig weerstand te vinden in het gebied waar de olie zich nu staat. Tussen de pakweg 60 en 70 dollar heeft de Brent vrij spel. Steun wordt nu vanzelfsprekend de 57,5 dollar, later de 55 en de 53,5 dollar. We kijken de aankomende dagen even aan wat er met de olie zal gebeuren, daarna kunnen we mogelijk een betere analyse maken. Vanmiddag krijgen we de voorraden weer uit de VS, dat kan ook voor de nodige beweging zorgen.