Nieuws/Binnenland

’Begrotingsdebat moet wachten op regeerakkoord’

Door Redactie Parlement

Informateur Gerrit Zalm.

Informateur Gerrit Zalm.

Bloomberg

DEN HAAG - UPDATE 13.44 Het debat over de overheidsfinanciën van 2018 wordt op verzoek van de VVD uitgesteld omdat er nog geen regeerakkoord ligt. Vanuit de oppositie klinkt kritiek: „Wat een bende.”

Informateur Gerrit Zalm.

Informateur Gerrit Zalm.

Bloomberg

Nu er nog steeds geen akkoord is tussen VVD, CDA, D66 en CU over een nieuw te vormen regering, heeft het volgens VVD-Kamerlid Mark Harbers weinig zin om al te gaan debatteren over het financiële huishoudboekje van volgend jaar.

Nadat de Algemene Politieke Beschouwingen al waren uitgesteld, het politieke debat over de miljoenennota, heeft hij daarom woensdag voorgesteld om ook de Financiële Beschouwingen op te schorten, die voor volgende week ingepland stonden. „Anders krijgen we toch maar een soort ’zombie-debat’ waarbij we de helft van de tijd moeten verwijzen naar een regeerakkoord dat nog moet komen”, aldus Harbers. Een meerderheid van de Tweede Kamer bleek dat met hem eens.

Haast

Maar SP-Kamerlid Renske Leijten is het zat dat het hele parlement maar moet wachten op de formerende partijen. „Telkens horen we dat het nog een paar weken duurt, en dan duurt het nóg weer langer. En straks moeten we dan op het laatste moment zeker alle begrotingen door het parlement haasten”, foeterde ze.

Ze vindt het daarom hoog tijd dat informateur Gerrit Zalm tekst en uitleg komt geven over „hoe de lange formatie zich verhoudt met inspraak van de Kamer”. Dat zag de meerderheid van de Tweede Kamer echter niet zitten. „Liever steekt hij zijn tijd in de formatie”, vond PVV-Kamerlid Teun van Dijck. Wel heeft GroenLinks een brief van Zalm gevraagd over wat nu dan de planning wordt voor het regeerakkoord.

In 2012, toen VVD en PvdA nog met elkaar aan het formeren waren, konden de Financiële Beschouwingen wel doorgang vinden. Toen diende het tweetal immers nog voor de presentatie van het regeerakkoord al een lijst met financiële aanpassingen voor 2013 in, waar nog bijtijds over kon worden gedebatteerd.

Akkoord

Het huidig formerend kwartet blijkt dat echter niet van plan. Woensdagochtend liet Zalm weten dat pas bij de presentatie van het regeerakkoord ook duidelijk wordt wat de plannen van het viertal nog zijn voor volgend jaar. Ingewijden verwachten nu binnen één a twee weken een akkoord, maar het kan vervolgens nog enkele weken duren voordat ook de ministersposten zijn ingevuld en de nieuwe ploeg door de Koning beëdigd wordt. Dan zou dus ook pas met de nieuwe minister van Financiën over de begroting gedebatteerd kunnen worden.

Wel werd deze week alvast het eigen risico voor 2018 bevroren. Dat had ermee te maken dat dit anders wetstechnisch niet meer op tijd mogelijk was. Veel financiële aanpassingen van de nieuwe begroting kunnen echter nog wel even op zich laten wachten.

Lees meer over

g.amrhein803
27 sep. 2017 14:25

Het is bespottelijk , hoe de formerenden partijen met hun macht omgaan, de burgers zijn van begin of aan buiten spel gezet, bij de volgende verkiezingen worden weer alle leugens boven tafel gehaald , in de veronderstelling dat de burger de leugens van afgelopen verkiezing hebben vergeten. Het beste voorbeeld is het CDA, met name mona keizer volmondig heeft belooft dat de kosten voor burgers m.b. v de ziektekosten naar beneden gaan. Maar het CDA komt haar belofte niet naar

Janssens
27 sep. 2017 13:41

Ik was “ heilig “ van mening dat CU een geloofwaardige politieke partij was en zou blijven. --- Echter heult diezelfde CU nu met leugenaars en bedriegers en hopelijk gaat de CU dit op tijd inzien en stappen ze verstandig uit deze poppenkast formatie en kunnen we weer naar de stembus.

Janssens
27 sep. 2017 13:18

Kleuter rutte sleept gelijk een weerloze vrouw voor de rechter die haar mening uit boosheid geeft...triest en dat moet ons land vertegenwoordigen. --- Geert Wilders wordt meerdere keren schriftelijk bedreigt en ben benieuwd of die onderste steen nu ook boven komt. --- Ik hoop dat er nog maar een steen boven komt en dat is de vvd “ grafsteen “ met de tekst “ vvd staat voor bedriegen en liegen, het was ons een genoegen om de burger niet serieus te nemen “. --- Direct stoppen met deze poppenkast formatie en nieuwe verkiezingen en dan graag eerlijke verkiezingen en de wens en stem van ALLE burgers respecteren en de bovenste drie partijen die gaan er maar voor zitten en formeren, ook als deze elkaar zogenaamd niet mogen.

Milobiyou56
27 sep. 2017 13:17

Hoelang is er nog nodig om de CU te overtuigen dat liegen en bedriegen, m.n. bij de huidige CDA, VVD en D'66 kopstukken, de normaalste zaak van de wereld is! Daarom, een “geloofwaardig“ CU stapt dan gewoon uit de formatie en kan er gekeken worden naar de politieke partij, die het liegen en bedriegen tot kunst verheven heeft, de PvdA.

paulscredits646
27 sep. 2017 13:16

ik vraag me toch werkelijk af waar de pvv is met deze regering daar ze notabene op 1 na de grootste partij is !!!! het is inderdaad een bende in ons regeringsland bah !!!

hjca2311
27 sep. 2017 13:07

In- en intriest...wat worden we in de maling genomen door deze z.g. volksvertegenwoordigers. Thierry Baudet heeft volkomen gelijk.