Nieuws

Kraamkamer met videotoezicht staat al klaar

Perfectie voor pandapaar

— Er wordt dezer dagen vooral veel gehoopt in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Deze week inspecteert een vierkoppige delegatie uit China het fonkelnieuwe pandaverblijf Pandasia. Als de Chinezen tevreden zijn, krijgt Rhenen dit voorjaar als eerste Nederlandse dierentuin reuzenpanda’s te logeren.

Door door Chris Ververs

Luo Yo (rode jas), directeur van een panda-organisatie, heeft voor de serieuze inspectie van het verblijf een pandamuts opgezet.

Luo Yo (rode jas), directeur van een panda-organisatie, heeft voor de serieuze inspectie van het verblijf een pandamuts opgezet.

ANP

Luo Yo (rode jas), directeur van een panda-organisatie, heeft voor de serieuze inspectie van het verblijf een pandamuts opgezet.

Luo Yo (rode jas), directeur van een panda-organisatie, heeft voor de serieuze inspectie van het verblijf een pandamuts opgezet.

ANP

Als... want de mogelijkheid bestaat dat ze het niks vinden en dan zit Ouwehands opgescheept met een gigantisch pandaverblijf ter waarde van zeven miljoen euro. Maar dan wel een zonder bewoners.

De Chinese delegatie lijkt echter positief. Zo laat Zhong Yi, directeur van de Chinese Wildlife Conservation Association (CWCA) na de eerste korte inspectie weten dat hij het onderkomen „perfect” vindt. „Het is het grootste verblijf voor panda’s ter wereld”, jubelt hij. Wanneer de reuzenpanda’s nou echt deze kant op komen, wil hij nog niet zeggen. „Dat is een heel goede vraag”, blijft Zong Yi vaag. Dan geruststellend: „We gaan het proberen, echt waar.”

Ook Robin de Lange, directeur van de dierentuin, gelooft dat mannetje Wu Wen en vrouwtje Xing Ya binnenkort voet op Hollandse bodem zetten. „We sluiten nooit iets uit, maar die panda’s gaan er absoluut komen. Daar geloof ik heilig in. De delegatie is er nu om te kijken of de reuzenpanda’s een goede plek krijgen. De helft van de delegatie bestaat uit mensen die dagelijks met panda’s werken. Die stellen hoge eisen.” De komst van de reuzenpanda's werd eerder nog een half jaar uitgesteld omdat China de verblijven niet goed genoeg vond.

Dat de Chinezen niet zomaar panda’s uitlenen, wordt al snel duidelijk als we het pandaverblijf bezoeken. Voor de twee beren is alleen al 3400 vierkante meter woonruimte ingericht. Kosten noch moeite zijn gespaard. Rotspartijen, bamboeboompjes, klimpalen, verheven wandelpaden, een privéhut. De gescheiden verblijven zijn van alle gemakken voorzien.

Ook de Chinezen zijn onder de indruk. Luo Yu, directeur van de internationale panda-organisatie heeft voor de gelegenheid een pandamuts opgezet. Ernstig kijkt ze vanonder de twee zwarte oortjes in het rond. Ze noemt het gebouw „incredible” (ongelooflijk). Kritiek is er ook. Een kletterend watervalletje in het vrouwtjesverblijf doet de wenkbrauwen fronsen. Panda’s zijn namelijk ontzettend gevoelig voor geluid. „Dus daar moeten we nog naar kijken”, zegt De Lange.

Het toont aan dat de invloed van de Chinezen groot is. Zo is de helft van Pandasia door een Chinese aannemer in traditioneel Chinese stijl gebouwd. Een bouwteam reisde met kleurstalen af naar de Verboden Stad om te kijken of de kleuren wel overeenkomen met die van Pandasia. Het project bestaat uit twee delen. Een voor het vrouwtje en een voor het mannetje. Samenleven zit er niet in, want dan slaan de beren elkaar de hersens in. De twee rode gebouwen met de typische Chinese daken worden door een houten brug met elkaar verbonden.

Voor lokale bamboekwekers is de komst van de reuzenpanda’s goed nieuws. Panda’s eten al snel 500 tot 600 kilo bamboe per week. „We serveren zeven soorten bamboe”, zegt De Lange trots. „Nu maar hopen dat ze het lekker vinden, want het zal net iets anders smaken als in China.” Zong Yi reageert lachend: „Geef ze maar vooral wat ze willen!”

„De ultieme droom is dat er over een paar jaar een reuzenpandababy wordt geboren”, zegt De Lange met glinsterende ogen als hij de delegatie de kraamkamer binnenleidt. Een couveuse en permanent videotoezicht staan al klaar. „Misschien over drie of vier jaar”, reageert Zong Yi voorzichtig. De Chinese panda-expert weet als geen ander hoe uitzonderlijk het is voor een panda om jongen te krijgen, laat staan in gevangenschap.

Toch dringt de associatie met het Chinese restaurant langs de A2 bij Breukelen zich onwillekeurig op. Het pandaverblijf is enorm. Het gehele terrein maakt onderdeel uit van een groter Aziatische project, dat onderdak zal bieden aan verschillende Aziatische diersoorten zoals kleine panda’s en muntjaks. Een ouder echtpaar komt even kijken naar alle commotie. „Het is prachtig hoor”, erkent de vrouw die met haar man elke veertien dagen in het dierenpark te vinden is. „Maar het is ook protserig. Die dieren blijven hier vijftien jaar en toch? Moet je daar nou zoveel geld aan uitgeven?”

Ouwehands Dierenpark heeft ongeveer 7 miljoen euro geïnvesteerd in het pandaverblijf. Om dit terug te verdienen, moeten bezoekers straks meer betalen voor een toegangskaartje. Hoe hoog de 'pandatoeslag' wordt, is nog niet bekend.

Het ’huren’ van de zwartwitte beren kost een miljoen euro per jaar en dan eten ze ook nog eens voor een vermogen aan bamboe. Die investering betaalt zich uiteindelijk wel weer uit, verzekert De Lange. „Zeker als er straks ook nog een babypanda komt.” In België wordt dagelijks het bewijs geleverd. Daar lopen bezoekers de deur plat bij het Waalse dierenpark Pairi Daiza dat al panda’s heeft.

Ondernemer Marcel Boekhoorn kocht in 2000 het dierenpark en redde het van de financiële ondergang. Hij sprak toen al de wens uit om reuzenpanda’s naar Nederland te halen. Dit lukte pas na een staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan China. De Lange: „Nu is het wachten op postitieve feedback van de Chinese delegatie. Als die er is en de transportdatum bekend is, kunnen we over de officiële opening nadenken.”