Nieuws/Nieuws

Hoe doet uw bank het in de Europese stresstest?

ANP XTRA

Rotterdam - De Europese Bankenautoriteit EBA heeft vrijdagavond laat de resultaten bekendgemaakt van de meest recente stresstest. Bekijk hier de prestaties per bank.

ANP XTRA

Ofschoon de Nederlandse banken relatief hard geraakt zouden worden door het economisch rampscenario dat de EBA bij de stresstest gebruikt heeft, kunnen ze tegen een stootje.

Zakken voor examen onmogelijk

De 51 onderzochte banken konden, in tegenstelling tot eerdere stresstesten, niet falen voor de stresstest. Wel kregen ze een uitgebreide score op hun kredietwaardigheid, die toezichthouders gebruiken om te bepalen hoe ze uit de gevarenzone moeten komen. Echt spannend voor de vier Nederlandse banken was het gisteravond niet. Rabobank, ABN Amro, ING en de Bank Nederlandse Gemeenten zijn voldoende gekapitaliseerd. Maar de aanhoudend lage rente raakt banken met veel hypotheken op de balans in hun verdienmodel, dat steeds verder onder druk komt te staan.

De enige echte probleembank van Europa, de enige die na een stresstest in het rood komt, is de oudste van het stel, de Banca Monte dei Paschi di Siena uit Italië. Die bank zegt echter dicht bij een redding te zijn.

Ook in Duitsland, als land toch het toonbeeld van financiële degelijkheid, zit een zwakke broeder: Deutsche Bank heeft na een stresstest een kapitaalbuffer van nog maar 7,8%. Toch toont Deutsche zich tevreden met het resultaat: het is 0,8 procentpunt beter dan in 2014, en toen was de test minder zwaar.

De EBA heeft in totaal 51 banken beoordeeld op hun veerkracht bij forse economische tegenwind. Het belangrijkste cijfer dat uit die stresstest komt is de CET1-score, oftewel de kapitaalbuffer die overblijft ná de test.