Nieuws

Schok om aanrijding Ivano (12)

’Buurman is gevaar voor de kinderen’

Door Anna Mees

De pijn is nog heel naar voor Ivano. „Alsof er iemand aan m’n been trekt.”

De pijn is nog heel naar voor Ivano. „Alsof er iemand aan m’n been trekt.”

Foto Matty van Wijnbergen

Purmerend - De 12-jarige Ivano Baptista die zaterdagavond werd aangereden door een buurman bij wie hij en vriendjes gingen belletje trekken, heeft nog steeds hevige pijn aan zijn gebroken bovenbeen. „Alsof iemand aan m’n been trekt. Ik krijg veel bezoek, dat is leuk. Maar ik heb zin om weer naar huis te gaan”, zegt hij vanuit zijn ziekenhuisbed voordat hij wegdommelt.

De pijn is nog heel naar voor Ivano. „Alsof er iemand aan m’n been trekt.”

De pijn is nog heel naar voor Ivano. „Alsof er iemand aan m’n been trekt.”

Foto Matty van Wijnbergen

De 52-jarige verdachte, die er na de aanrijding vandoor ging, wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Waarom hij het groepje van zes jongens rond kwart voor tien ’s avonds achtervolgde en Ivano aanreed, is onbekend. Zijn vrouw vindt het gisteren ’niet nodig’ om te reageren.

Dani Engelen is een vriend van Ivano’s broer Miguel, die er ook bij was. Dani stond op het punt bij de bewuste buurman aan te bellen. „Ik ben best wel geschrokken en voel me ook een beetje schuldig. Ik ben degene die bijna had aangebeld. Anders was het helemaal niet gebeurd.”

De 14-jarige Dani zag de buurman in de gang staan, zijn vijf vriendjes stonden vlakbij. „We fietsten weg en hij kwam in z’n auto achter ons aan. Eerst was het nog grappig en spannend. Later gleed Ivano uit. Ik keek achterom toen de man over hem heen reed. Ik zag de auto duidelijk omhooggaan. Hij gaf vol gas.”

Een buurvrouw die anoniem wil blijven noemt het ’stuitend’ hoe de verdachte en zijn vrouw tussen een vijftiental toegesnelde buren stonden. „Apathisch, alsof ze niet betrokken waren.” Later zei de man dat hij Ivano had aangereden en werd hij door de politie aangehouden. Buren zijn geschokt en zitten vol vragen. „Ik ben geschrokken dat iemand zomaar kan ontploffen”, zegt dezelfde buurvrouw. „Het zijn nette, sociale en hulpvaardige mensen. Een beetje fatsoensrakkers. Ze hebben hun mond vol van wat wel en niet mag. Dit had ik absoluut niet verwacht.”

Ivano, Dani en Miguel zeggen de buurman niet te hebben gekend en niet eerder bij hem te hebben aangebeld. Moeder Angira Chandra is woedend. „Als ouder flip je natuurlijk de pan uit. Die man is vanuit stilstand doorgereden, hij had genoeg tijd om te bedaren. Ik hoop dat hij een passende straf krijgt. Hij is een gevaar voor de buurtkinderen.”