Nieuws/Opmerkelijk

Grappig: Pokémongekte in Nederland compleet

1 / 9

UMF TV

Terwijl de app Pokémon GO* pas nét officieel is uitgebracht in Nederland, lijkt het of er op straat, in winkels en op het werk nérgens anders meer over wordt gepraat. Van jong tot oud - de populariteit van het spel is enorm. Ondernemers, dj's, ongelukkige partners van verslaafde spelers en zelfs politieagenten spelen op hilarische wijze in op de hype. Een overzicht.

1 / 9

UMF TV

1. Als je de reactie van het publiek ziet en de dj zelf los ziet gaan, zou je bijna denken dat dj Hardwell zijn beste plaatje ooit draaide tijdens een festival in Kroatië. Fans gingen uit hun dak toen de Nederlandse dj de bekende themesong van de oude Pokémon-televisieserie uit zijn speakers pompte. Bekijk de video hier.

2. 'Pas op dat je niet wordt beroofd', 'ga nu maar weer aan het werk' en 'kijk uit waar je fietst'... De waarschuwingen en tips vliegen de fanatieke spelers al om de oren. Maar de politie in Roosendaal ziet juist de voordelen in van al die extra ogen op straat. ,,Het zou heel mooi zijn dat als de spelers tijdens het jagen een verdachte situatie zien, dit aan ons doorgeven en zo helpen de veiligheid op straat te vergroten en inbrekers tegen te houden", zegt Denise van Zundert van het Roosendaalse politieteam.

Maandag riep de politie in de Brabantse stad spelers op hun ogen en oren open te houden en verdachte situaties te melden via 112. De politie denkt daarbij aan het noteren van kentekens van verdachte auto’s of een signalement van een verdacht persoon.

3. Je vangt de ene na de andere Pokémon op de fiets of de scooter, maar erg veilig is het niet, zo met je neus op je scherm. Daarom deelde de Amsterdamse politie woensdag de eerste Pokémon-GO-boete uit. Een vrouw op een scooter moest 160 euro betalen omdat ze niet hands free reed.

4. Ze zijn niet makkelijk om aan te komen zonder de portemonnee te trekken: Pokécoins - muntjes waarmee je allerlei interessante items in de app kan kopen. Een Nederlandse recruiter biedt daarom een baantje aan waarbij je wordt uitbetaald in de gewilde muntjes. Wat je moet doen? Pokéstops, een soort Pokémon-lokpunten, voor gebruikers in kaart te brengen, in alle steden waar het bedrijf een vestiging heeft. 'Met deze informatie kunnen kandidaten die op gesprek komen op een vestiging, van tevoren de route met de meeste Pokéstops uitstippelen', schrijft YoungCapital in een persbericht.

Het doel is om alle 'pokestops' rond de vestigingen van YoungCapital in kaart te brengen, zodat mensen die op gesprek komen direct alle powerups kunnen binnenhalen op de route. Deze kunnen ze in de toekomst namelijk van tevoren plannen via de site van het bedrijf.

5. Gebakjes in de vorm van een Pokéball. Je kunt ze halen bij De Bakkers Lamers uit het Brabantse Heesch als je je vingers even wat rust wil geven.

Gespot #PokemonGO @DeBakkersLamers pic.twitter.com/vst2Ic6U4P— Ilse Lamers-Dekkers (@LamersIlse) 12 juli 2016

6. Het kon natuurlijk niet lang duren: het eerste ontslag door overmatig spelen van de Pokémon app in ons land werd dinsdag een feit. Dinsdagavond meldde Jean Knipping op Twitter: „Zo. De eerste uitzendkracht is eruit gegooid in verband met het spelen van Pokémon tijdens het werk.” De 23-jarige had het behoorlijk verpest nadat hij keer op keer niet naar de waarschuwingen van zijn leidinggevende luisterde en kon na een half jaar zijn biezen pakken, zo vertelt Knipping aan de Gelderlander. Zo de 1e uitzendkracht is er uit gegooid i.v.m. het spelen van Pokemon tijdens het werk.— Jean Knipping (@Jeanknippingsr) 12 juli 2016

7. Een smartphone kan al behoorlijk in de weg staan in een relatie en het wordt er natuurlijk niet gezelliger op als één van beiden alleen nog maar kan praten over Pokéstops, ’candy’ en ’combat power’. Op Twitter verschijnen de eerste klachten al - vaak even triest als grappig... Ik heb Pokémon Go geïnstalleerd omdat ik anders geen normale gesprekken meer kan voeren met mijn vriendje.— Robin (@cateyesdisguise) 10 juli 2016 Dag 2 van de vakantie: vriend doet er een uur over om broodjes te halen terwijl de bakker 10 min verderop zit. "Ja maar Dratini!" #pokemongo— Laura (@xAllTimeLaura) 12 juli 2016

Een Amerikaanse jongeman werd door zijn vriendin betrapt op vreemdgaan door het gebruiken van de app. Zijn vriendin kon door de gps tracking zien dat hij in de buurt van zijn ex een Pokémon had gevangen. Ze trok haar conclusies en stapte op...

8. Agenten met gevoel voor humor - daar is iedereen gek op. Op onderstaand filmpje staat een groepje op straat het spel te spelen. Politieagenten rijden voorbij terwijl ze keihard het introlied van de bekende Pokémonserie afspelen, tot grote hilariteit van de spelende jongeren.

9. Ze bestaan: mensen die geen idéé hebben van de Pokémonrage. Zij staan waarschijnlijk raar te kijken van de horde jongeren met smartphones op de Grote Markt in Haarlem. Honderden spelers kwamen daar bijeen om samen Pokémon te vangen.

10. Waar fans zijn, zijn haters. Voor mensen die nu al geen Pokémon meer kunnen zien, heeft een stickermaker alvast wat bedacht. Met de Pokémon No sticker ‘voorkom je ongewenste bezoekers op je terrein’. Te plakken op je deur, je raam, je auto, je collega, je relatie…

11. Ook bij Marktplaats.nl valt de rage nogal op. Werden er de afgelopen tijd nog geen 6.000 keer per maand gezocht op het woord 'Pokémon', deze week waren dat er al 12.000 per dag! Van zogenaamd 'Pokémonvoer', tot de gebruikelijke merchandise (kostuums, petjes, shirts en mokken) en een heuse Pokémontour, waarbij een chauffeur je tegen een vergoeding rondrijdt langs de beste plekjes in een oude Volvo V40. In de duurste advertenties worden complete collecties met Pokémonkaarten aangeboden . Die kosten al snel 7.500 of 5.000 euro.

* Pokémon GO is een zogeheten augmented reality-game op je smartphone, waarin spelers op zoek gaan naar Pokémon die zich in de gewone wereld verschuilen.