Nieuws/Buitenland

De belangrijkste punten uit het gelekte rapport

— null

AP

AMSTERDAM - Zowel president Obama als zijn opvolger Trump zijn door Amerikaanse inlichtingendiensten bijgepraat over het rapport dat door een voormalige MI6-medewerker zou zijn opgesteld in opdracht van tegenstanders van Trump. Het is echter onduidelijk hoe betrouwbaar het schrijven is. Dit zijn de belangrijkste beschuldigingen:

AP

  • Trump wordt al zeker vijf jaar door het Kremlin gecultiveerd en ondersteund. Dit met medeweten en onder gezag van Vladimir Poetin.
  • Trump heeft informatie over Hillary Clinton en andere tegenstanders toegespeeld gekregen van het Kremlin.
  • Het Kremlin heeft compromitterend materiaal verzameld over Trump, onder andere over seksuele uitspattingen van de presidentskandidaat tijdens een bezoek aan Moskou. Trump is er van op de hoogte dat het Kremlin dergelijk materiaal in bezit heeft.
  • Het campagneteam van Trump heeft intensief met het Kremlin samengewerkt.
  • Het Kremlin heeft WikiLeaks gebruikt om compromitterende informatie van het Democratisch Nationaal Comité te publiceren.

Dit staat er nog meer in het door BuzzFeed gepubliceerde rapport:

- Het Russische regime heeft Trump al zeker vijf jaar gecultiveerd en ondersteund. Het doel, onderschreven door Vladimir Poetin, is om verdeeldheid te zaaien in de Westerse alliantie.

- Trump heeft in Moskou verschillende malen zeer lucratieve deals aangeboden gekregen om hem schatplichtig aan het Kremlin te maken. Veel van die deals hielden verband met het WK Voetbal in Moskou in 2018. Hij is echter niet op die deals ingegaan, maar is wel ontvankelijk geweest voor een stroom aan vertrouwelijke en geheime informatie uit het Kremlin over zijn Democratische en andere politieke rivalen.

- Een voormalige Russische inlichtingenofficier stelt dat de Russische geheime dienst voldoende compromitterende informatie over de activiteiten van Trump in Moskou verzameld heeft om hem te kunnen chanteren. Trump heeft in de Presidentiële Suite van het Ritz Carlton hotel in Moskou, waar eerder de door hem gehate president Obama en zijn vrouw Michelle gelogeerd hebben, een aantal prostituees ingehuurd om een plasseks-show voor hem op te voeren. Het hotel staat onder controle van de Russische geheime dienst FSB en er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van verborgen camera”s en microfoons.

- Volgens een andere bron zouden de activiteiten van Trump in het Ritz Carlton plaatsgevonden hebben in 2013. Dat wordt bevestigd door een vrouwelijke staflid van het hotel. Een andere voormalige hooggeplaatste medewerker van een Russische inlichtingendienst bevestigdein juni 2016 dat het onorthodoxe gedrag van Trump in Moskou de afgelopen jaren genoeg compromitterend materiaal opgeleverd heeft om Trump te kunnen chanteren.

- De Russische inlichtingendiensten hebben al vele jaren compromitterende informatie over Hillary Clinton verzameld. Die informatie bestaat voornamelijk uit in Moskou afgeluisterde conversaties en telefoongesprekken, maar bevat geen zeer compromitterende onthullingen. Het dossier Clinton wordt beheerd door de Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov, die direct onder bevel van Poetin staat. De informatie is nog niet naar het buitenland en Trump vrijgegeven. Het is nog onbekend wat de plannen van het Kremlin waren met dit materiaal.

AANWIJZINGEN VOOR SAMENWERKING TUSSEN HET CAMPAGNETEAM VAN TRUMP EN HET KREMLIN 26 juli 2016

- Het campagneteam van Trump heeft met toestemming van het hoogste gezag in Kremlin intensief samengewerkt met het Kremlin. Daar zijn Russische diplomaten in de VS betrokken geweest.

- Een medewerker van het campagneteam van Trump geeft toe dat het Kremlin achter de door Wikileaks gepubliceerde lekken uit het Democratische Nationale Comité (DNC) zit.

- De informatie-uitwisseling tussen het Kremlin en Trumps campagneteam was wederzijds. Trump maakte gebruik van ’mollen’ binnen het DNC en hackers in de VS en Rusland.

- De informatie werd onder andere verzonden met ’pensioenovermakingen’ aan Russische emigranten in de VS als dekmantel. Daarbij werden medewerkers van Russische consulaten in New York Washington en Miami ingezet.

- Een bron dicht bij Trump en zijn campagneleider Paul Manafort stelt dat Trumps campagneteam goed kon leven met Rusland als booswicht en bliksemafleider, om de aandacht af te leiden van nog corruptere zakelijke banden van Trump met China. Daar zou Trump aanzienlijke sommen betaald hebben om lokale bestuurders om te kopen, informatie die zeer schadelijk zou kunnen zijn voor zijn campagne.

- Een campagnemedewerker van Russische afkomst van Trump heeft toegegeven dat er intensief werd samengewerkt met het Kremlin. In het campagneteam van Trump werd die samenwerking geleid door Paul Manafort, die op zijn beurt gebruik maakte van buitenlands beleidsadviseur Carter Page als tussenpersoon.

- Dezelfde bron stelt dat het Russische regime achter de onthullingen van WikiLeaks over het Democratische Nationaal Comité zat. Wikileaks werd gebruikt die betrokkenheid ’aannemelijk’ te kunnen ontkennen. Als tegenprestatie zou Trump de Russische interventie in Oekeraïne niet ter sprake brengen in de campagne. Om de aandacht van Oekraïne af te leiden zou Trump ook vraagtekens plaatsen bij de NAVO-verplichtingen in de Baltische landen en Oost Europa.

EEN GEHEIME ONTMOETING VAN TRUMP-ADVISEUR CARTER PAGE IN MOSKOU 19 juli 2016

- De Trump-adviseur Carter Page heeft in juli 2016 geheime ontmoetingen gehad met Igor Setsjin, topman van staatsolieconcern Rosneft, en Dyvekin (voornaam onbekend), een hooggeplaatste Kremlinbestuurder op het gebied van Internationale Zaken.

- Setsjin bracht een toekomstige Russisch-Amerikaanse samenwerking op het gebied van energie en de opheffing van de sancties tegen Rusland ter sprake. Page deed geen toezeggingen.

- Dyvekin zou Page attent gemaakt hebben op het feit dat het compromitterend materiaal over Hillary Clinton in handen had, maar dat het ook dergelijk materiaal over Trump in bezit heeft. Volgens een Kremlin medewerker heeft Dyvekin Page zeer duidelijk gemaakt dat Trump daar bij zijn contacten met het Kremlin rekening mee moet houden.

GROEIENDE ONGERUSTHEID IN HET KREMLIN OVER REACTIE OP DE HACK BIJ HET DNC EN DE OPERATIE OM TRUMP TE ONDERSTEUNEN 5 augustus 2016

- Sergej Ivanov, stafchef van Vladimir Poetin, beklaagt zich vanwege de woedende reacties uit de VS begin augustus 2016 over de Russische interventie in de Amerikaanse verkiezingen. Hij wil geen geheime informatie meer leveren aan de uitvoerders van het programma. Volgens Ivanov is het enige dat het Kremlin kan doen ’stil blijven zitten en alles ontkennen’.

- Ook premier Medvedev is furieus over de inmenging en de daaropvolgende anti-Russische publiciteit. Hij is voorstander van goede relaties met de VS en wil er ook heen kunnen reizen. Hij weigert elke steun aan Dimitri Peskov.

- Dimitri Peskov, de belangrijkste voorstander van de campagne om Trump te ondersteunen en Clinton te beschadigen, is volgens bronnen rond Ivanov „schijtbenauwd’ en vreest dat Poetin hem tot zondebok zal maken.

- Een bron dichtbij Ivanov houdt er rekening mee dat Trump gedwongen wordt de presidentsrace te verlaten, wat volgens de stafchef voor Rusland geen slechte zaak zou zijn.

HOGE KREMLIN-FUNCTIONARIS OMSCHRIJFT ONTWIKKELINGEN IN DE RUSSISCHE TACTIEK IN DE PRO-TRUMP, ANTI- CLINTON OPERATIES 10 augustus 2016

- Stafchef Sergej Ivanov zet een nieuwe koers uit:

- Geen nieuwe lekken vrijgeven, want dat is politiek te riskant, maar wel verdere exploitatie van de door WikiLeaks vrijgegeven documenten. Dit door middel van het verspreiden van valse geruchten en valse informatie.

- Doelwit van die campagne moet de hoogopgeleide Amerikaanse jeugd zijn. Die moet overgehaald worden naar het kamp van Trump over te lopen, dit als protest tegen de gevestigde politieke orde.

- Volgens Ivanov is Poetin, ondanks de felle reactie in de Amerikaanse media op de hacks bij het DNC, goed te spreken over de resultaten van de campagne tot nu toe. Volgens Ivanov had de VS met de sancties de Russische elite willen verdelen, maar hebben de Russen nu met hun campagne de Amerikaanse elite en de haviken uit elkaar gespeeld.

GEHEIME ONTMOETING TUSSEN MICHAEL COHEN, DE ADVOCAAT VAN TRUMP, EN HET KREMLIN 10 augustus 2016

- Michael Cohen, de advocaat van Trump heeft volgens een Kremlin-insider in augustus in Praag een geheime ontmoeting met vertegenwoordigers van het Kremlin. Het contact zou gefaciliteerd zijn door Konstatin Kosatsjev, lid van het Russische parlement, de Doema. De ontmoeting zou oorspronkelijk plaatsvinden in Moskou, maar om verdachtmakingen richting Cohen en Trump te voorkomen werd de ontmoeting naar Praag verplaatst.

DE VAL VAN TRUMPS CAMPAGNELEIDER PAUL MANAFORT. 20 oktober 2016

- De voormalige president van Oekraïne Victor Janoekovitsj bekent aan Vladimir Poetin dat hij Trumps campagneleider Paul Manafort, toen die als zakenman actief was in Oekraïne, onder tafel betaald heeft. Volgende de voormalige president zijn de betalingen niet traceerbaar.

- Gezien het feit dat Janoekovitsj zijn corrupte praktijken in het verleden nooit kon verbergen is Poetin sceptisch over diens bewering dat de betalingen niet traceerbaar zijn.

- Volgens een politieke medestander van Trump was het vertrek van Manafort uit Trumps campagneteam mede ingegeven door het corruptie-onthullingen uit Oekraïne. Ook zou de slechte verhouding met campagnemanger Corey Lewandowski een rol gespeeld hebben

REACTIES KREMLIN OP ONTHULLINGEN RUSSISCHE INTERVENTIE IN VERKIEZINGEN VS 14 september 2016

- Het Kremlin geeft alle hooggeplaatste stafleden de opdracht te zwijgen over de Russische interventie in de Amerikaanse verkiezingen, zowel in het openbaar als in privégesprekken.

- Hooggeplaatste Kremlin-functionarissen bevestigen dat Sergej Ivanov ontslagen is als stafchef omdat hij Poetin slecht geadviseerd zou hebben in de affaire.

- Michael Kulagin, een hooggeplaatste Russische diplomaat in Washington, wordt teruggeroepen naar Moskou. Dit omdat hij zeer betrokken was bij de clandestiene verkiezingsoperatie en Moskou vreest dat de Amerikaanse media die rol zullen openbaren.

EERDERE ACTIVITEITEN VAN TRUMP IN ST. PETERSBURG 14 september 2016

- Twee goed ingevoerde bronnen, één uit de politiek zakelijke elite, de andere uit de lokale toeristische industrie, beweren dat Trump geprobeerd heeft lokale partijen om te kopen. Hij had dit echter zo discreet gedaan dat het nauwelijks te bewijzen zou zijn. Ook zou Trump aan een seksfeesten hebben deelgenomen. Lokale getuigen zouden echter zijn omgekocht te verdwijnen. Een en ander zou bevestigd worden door Araz Agalarov, een Azerbeidzjaanse zakenman.

EVALUATIE KREMLIN VAN INTERVENTIE IN VERKIEZINGEN VS 12 oktober 2016

- Het Kremlin is volgens twee hooggeplaatste functionarissen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken teleurgesteld dat gelekte e-mails over Clinton geen grotere impact op de campagne hebben gehad. Nieuwe lekken worden via ’onkenbare kanalen’ vrijgegeven, maar het beste materiaal is al gepubliceerd.

- Vladimir Poetin is ontstemd over functionarissen die teveel beloofd hebben over Trump, zowel met betrekking tot zijn verkiesbaarheid als over zijn betrouwbaarheid.

- Trump werd vooral gesteund omdat hij een kandidaat tegen de gevestigde orde is, die de huidige moeilijke internationale situatie in Ruslands voordeel kan veranderen.

VERDERE DETAILS OVER SAMENWERKING KREMLIN MET TRUMP-CAMPAGNE - 18 oktober 2016

- Een medewerker Igor Setsjin bevestigt de geheime ontmoeting in Moskou van de Rosneft-topman met Trump-adviseur Carter Page in juli.

- Er zou Trump een aanbod zijn gedaan voor een belang tot 20 procent in Rosneft, in ruil voor het opheffen van de sancties. Page zou verhuld bevestigd hebben dat Trump de sancties tegen Rusland op zal heffen als hij president wordt.

- Setsjin denkt tot 17 oktober dat Trump de verkiezingen kan winnen, maar gelooft daarna dat dat niet meer mogelijk is. Hij zoekt contact met andere zakenpartners in de VS.

- Een Kremlin-insider bevestigt de belangrijke rol van Trumps advocaat Michael Cohen in de relatie tussen het Kremlin en de campagne vanTrump.

NADERE DETAILS OVER DE GEHEIME DIALOOG TUSSEN HET CAMPAGNETEAM VAN TRUMP, HET KREMLIN EN EEN AANTAL BETROKKEN HACKERS IN PRAAG. 13 december 2016

- Trumps vertegenwoordiger Michael Cohen komt in augustus/september met drie medewerkers naar Praag voor geheime besprekingen met het Kremlin en een groep hackers. Van Russische zijde is Oleg Solodoekhin aanwezig. Er wordt gepraat over het verdonkeremanen van cashbetalingen aan hackers en het verbergen van de contacten tussen het team van Trump en het Kremlin.

- De partijen komen overeen een groep Roemeense hackers te deactiveren. De hackers kregen zowel uit Rusland als uit het Trump-kamp betaald.

Lees meer over