Nieuws/Buitenland

Nieuwe video met politie-incident VS

SAINT PAUL - Opnieuw is in de VS een video opgedoken van een zwarte man die door de politie is doodgeschoten. De video is verspreid door de vriendin van de man. Die zou woensdagavond in een voorstad van Saint Paul in de staat Minnesota in zijn auto zijn doodgeschoten op het moment dat hij zijn rijbewijs wilde pakken.

Het incident volgt op de schietpartij dinsdag in de stad Baton Rouge waar een 37-jarige zwarte man door de politie werd doodgeschoten. Die schietpartij heeft grote verontwaardiging veroorzaakt.

De nieuwe video die door de vriendin live op Facebook werd uitgezonden, laat de automobilist Philando Castile zien in een plas bloed. Hij zou op het moment dat hij door de politie werd aangehouden, hebben verteld dat hij een wapenvergunning had en dat hij een wapen bij zich had. De politie heeft bevestigd dat een persoon is doodgeschoten door een politieman. In de auto was ook een kind aanwezig.

De vriendin zegt in de video dat de politie hem zonder reden neerschoot. Ze zouden door de politie staande zijn gehouden vanwege een kapot achterlicht. De politie „vroeg naar het rijbewijs en het kentekenbewijs,” zegt de vrouw terwijl haar vriend hevig bloedend naast haar ligt. „Hij zei dat die in zijn portemonnee zaten, maar dat hij een pistool bij zich had en dat hij daarvoor een vergunning had. De politieman zei dat hij niet mocht bewegen. Toen hij zijn handen weer omhoog deed schoot de agent hem vier of vijf keer in zijn arm.”

Op de video is ook een agent in uniform te zien die zijn wapen op Castile gericht houdt. „Ik had gezegd dat hij er niet naar moest grijpen. Ik zei dat hij zijn hand weg moest halen,” zegt hij.

Castile werd naar een ziekenhuis in Minneapolis gebracht, waar hij later overleed. De vrouw en het kind zijn naar het politiebureau overgebracht.

Volgens de politie werd er in de auto inderdaad een handwapen gevonden.

Philando Castile werkte volgens lokale media in een schoolkantine. „Hij werkte al vanaf zijn achttiende,” vertelt zijn zus tegen de Star Tribune. „Ze hebben een goede man, een hardwerkende man van ons afgenomen. Ze hebben mijn broer vermoord. En daarna richtten ze een wapen op hem terwijl hij lag te creperen. Ze deden niets om hem te helpen.”

Castile stond voor enkele kleine vergrijpen bekend bij de politie.

President Obama zei donderdag zeer verontrust te zijn over de recente schietpartijen. Hij vindt dat de incidenten echter geen wig mogen drijven tussen burgers en politie.

PAS OP SCHOKKENDE BEELDEN

Lees meer over