Nieuws/Buitenland

’Leven we in nazi-Duitsland’

Trump geeft schuld aan veiligheidsdiensten

AP

WASHINGTON - Donald Trump geeft Amerikaanse veiligheidsdiensten de schuld van het lekken van een rapport dat volgens hem vol staat met leugens over zijn banden met Rusland.

AP

„De veiligheidsdiensten hadden nooit mogen toestaan dat dit nepnieuws werd gelekt,” schrijft de toekomstige president op Twitter. „Een laatste aanval op mij. Leven we soms in nazi-Duitsland?”

Het rapport zou door een voormalige MI6-medewerker zijn opgesteld in opdracht van tegenstanders van Trump. Het bevat ongeverifieerde informatie over nauwe banden tussen Rusland en Trump. Zo zou Trump al zeker vijf jaar door het Kremlin worden ondersteund. Ook zou Rusland over middelen beschikken om hem te chanteren.

Lees hier de belangrijkste punten uit het rapport.

Eerder heeft Trump de veiligheidsdiensten gekleineerd in een andere ruzie. Die gaat over beweringen dat Russen Trump in de aanloop naar de verkiezingen zouden hebben gesteund door computers bij Democraten te hacken en informatie door te spelen.

De FBI heeft zowel Trump als president Obama eerder op de hoogte gesteld van beschuldigingen die hem chantabel zouden maken. Daarna is het rapport in zijn geheel gepubliceerd door nieuwssite Buzzfeed.

Passages in het dossier reppen over ‘perverse seksuele acties’ van Trump. De Russische geheime dienst zou deze ‘acties’ hebben geregeld en gemonitord. Het rapport beschrijft hoe Trump in Moskou een aantal prostituées zou hebben gehuurd in de presidentiële suite van het Ritz Carlton Hotel, de kamer waar ook Barack en Michelle Obama zouden hebben geslapen. De Republikein zou volgens het rapport een dusdanig grote hekel aan het presidentskoppel hebben dat hij wilde dat het bed bevuild werd en gaf prostituees opdracht om erop te plassen. Er zouden videobeelden van het incident zijn gemaakt.

Klik hier om het rapport te lezen.

Trump reageerde meteen dinsdagavond al woedend op het nieuws. Hij sprak over ’nepnieuws’ en een ’politieke heksenjacht.’

Het verslag circuleert al enige tijd in de wandelgangen van Washington en ook journalisten hebben het ingezien. Sommigen van hen zijn kritisch dat Buzzfeed het epistel zomaar online heeft gezet. Zo schrijft David Corn, een journalist die over delen van de verslagen heeft gepubliceerd, dat hij niet alles heeft vrijgegeven, omdat hij veel informatie niet kon natrekken.

Volg ons liveblog over alle ontwikkelingen omtrent de rel.

Lees ook:

ANALYSE: Seksuele chantage beproefd middel in Rusland

ANALYSE: Trump heeft probleem aan zichzelf te wijten