Nieuws/Wat U Zegt

Meerderheid verwacht nog prachtig zomerweer

Uitslag Stelling: ’Altijd wel wat te zeuren’

Veel regen aan het begin van Concert at Sea in Zeeland.
1 / 2

Veel regen aan het begin van Concert at Sea in Zeeland.

ANP

De reacties op de stelling over het slechte weer schieten van links naar rechts. Maar over één ding is iedereen het eens: het weer valt niet te beïnvloeden. En dat is volgens velen maar goed ook. „Het is de natuur, neem het zoals het komt.”

Veel regen aan het begin van Concert at Sea in Zeeland.
1 / 2

Veel regen aan het begin van Concert at Sea in Zeeland.

ANP

Iets meer dan de helft van de respondenten baalt stevig van de vele regenbuien en de koude temperaturen van de afgelopen weken. „Als het zo doorgaat zitten we over een aantal jaar met de kerstdagen te barbecueën en in de zomer met onze winterkleding aan!”, vreest een stemmer.

De andere helft houdt de moed erin. „We kunnen het weer nu eenmaal niet beïnvloeden en er is niets zo veranderlijk als het weer. Misschien wordt het opeens prachtig zomerweer”, hoopt iemand.

Veertig procent geeft toe zijn humeur te laten bepalen door het weer. „Hoe meer zonneschijn hoe meer vrolijkheid.” Anderen zeggen dat zon voor hen een basisbehoefte is. „Mensen hebben de vitamines gewoon nodig.” Zieken balen van de regen. „Ik lijd aan fibromyalgie, tijdens slecht weer heb ik meer pijn.” Een andere reactie luidt: „Het gebrek aan zon is niet gezond. Kleine kinderen zijn constant grieperig en verkouden.”

Sommige respondenten zeggen juist baat te hebben bij de vele regen en lage temperaturen. „Uitstekend weertje voor mij; ik heb zowel hooikoorts als COPD. Door de regen is de lucht schoner dan ooit in de bossen.”

De meeste stemmers zijn het eens over het feit dat klagen niet helpt. „Ik ben blij dat wij geen invloed op het weer kunnen hebben. Want als dat wel zo zou zijn dan hadden we daar ook weer oorlog over.” Een ander maakt zich niet druk om het natte weer. „Nutteloos en zonde van je energie. Er zijn ergere dingen op de wereld.”

Wel maakt men zich zorgen om de boeren, die hun oogst zien mislukken door de regen en stormen. „Het heeft gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel”, reageert een respondent, die vreest voor dure groenten en fruit. „Laat de overheid deze schade betalen, in plaats van het te investeren in bodemloze putten als het asielbeleid of de Europese Unie”, roept iemand anders.

Bijna de helft van de respondenten wijt de natte zomer aan klimaatveranderingen. „Tegen beter weten in blijven we het milieu verzieken en dit is dan het gevolg. Dus niet zeuren, maar de ellende dragen die we over ons zelf hebben afgeroepen”, vindt iemand.

Een oudere lezer denkt dat het een cyclus is. „In 1964 en 1965 waren de zomers ook zo slecht. Het heeft niks met temperatuurverandering te maken.” Wel verwacht 77 procent van de stemmers dat er in de toekomst meer van dit soort zomers met tropische buien komen. Vooral de hagelstenen ’ter grootte van tennisballen’ hebben veel indruk gemaakt. „Wat moet je doen als je er door overvallen wordt?”, vraagt iemand zich af.

De meeste respondenten gooien hun vakantieplannen niet om, maar hopen vooral dat het weer snel verbetert. Een derde van de stellingdeelnemers boekt alsnog een last minute naar de zon. „Ik vertrouw de Nederlandse zomers al heel lang niet meer en ga twee keer per jaar op vakantie naar het zonnige zuiden”, verklapt een respondent. Een ander schrijft: „Ik woon al jaren in Spanje; nergens last van”.

Eén lezer weet de moed er met een toepasselijke spreuk in te houden. „Na regen komt zonneschijn.”

Naomi Bönker