Nieuws/Binnenland

Pandaverblijf Rhenen goedgekeurd

— null

EPA

RHENEN - Het toekomstige verblijf voor de twee reuzenpanda's die Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgt, is goedgekeurd. Woensdag heeft een Chinese delegatie van pandadeskundigen het groene licht gegeven, liet de Rhenense dierentuin weten.

EPA

De goedkeuring betekent dat de reis van Wu Wen en Xing Ya nu geregeld kan worden. Ouwehands verwacht de bijzondere dieren rond de paasdagen.

Ouwehands moet volgens directeur Robin de Lange nog een paar kleinigheden aanpassen aan Pandasia, het speciaal voor de panda's gebouwde verblijf. Zo moeten klimtakken in de binnenverblijven korter worden gemaakt, aangezien de panda's anders naar leidingen zouden kunnen klimmen. Ook zijn er meer schuilhutten in het buitenverblijf nodig. Maar volgens de directeur van de Chinese Wildlife Association krijgen de reuzenpanda's in Nederland ,,het mooiste pandaverblijf dat hij tot nu toe heeft gezien.''

De bouw van het 9000 vierkante meter grote Pandasia heeft 7 miljoen euro gekost. Het mannetje en het vrouwtje krijgen elk een eigen verblijf, want panda's willen niks van elkaar weten. Behalve op de drie dagen per jaar dat het vrouwtje vruchtbaar is. Als er in Rhenen jonge beertjes worden geboren, moeten die na vier jaar terug naar het Chinese pandaverblijf.

Wu Wen (het vrouwtje) en Xing Ya (het mannetje) blijven vijftien jaar in Rhenen wonen. De dierentuin betaalt er een miljoen dollar per jaar voor aan China, dat het geld gebruikt voor de pandabescherming daar. De panda komt alleen in China in het wild voor en is zwaar beschermd.

Rhenen verwacht grote belangstelling uit binnen- en buitenland voor de beren. Er moet nog een extra parkeerplaats onderaan de Grebbeberg in Wageningen worden aangelegd, maar omwonenden zijn daar juist woensdag een actie tegen begonnen.