Nieuws

Buffers bijna op niveau via nieuwe certificaten

Kapitaalsdoelen bij Rabobank in zicht

Door Ruben Eg

Ceo Wiebe Draijer aast op tier 1-buffer van 14% voor Rabobank.

Ceo Wiebe Draijer aast op tier 1-buffer van 14% voor Rabobank.

Foto: THIJS ROOIMANS

UTRECHT - Rabobank is hard op weg om de kapitaalsbuffers ruim voor de gestelde deadline van 2020 al op niveau te hebben. Het plan om €1 miljard op te halen met nieuwe Rabobank Certificaten moet dan wel slagen.

Ceo Wiebe Draijer aast op tier 1-buffer van 14% voor Rabobank.

Ceo Wiebe Draijer aast op tier 1-buffer van 14% voor Rabobank.

Foto: THIJS ROOIMANS

Het niet-beursgenoteerde Rabobank zet voor nog eens €1 miljard aan certificaten van de coöperatieve bank uit. Institutionele en particuliere beleggers kunnen tot maandag 17.30 uur inschrijven. De bank wil met de opbrengst de kapitaalsbuffers met het oog op strengere toezichtregels van het bankencomité uit Bazel verder versterken. De huidige participaties die verhandeld kunnen worden aan de Amsterdamse Euronext, hebben een nominale waarde van €5,9 miljard.

Met een heuse roadshow probeert chief financial officer (cfo) Bas Brouwers deze week de nieuwe Rabobank Certificaten aan te prijzen aan beleggers. Omdat de bank over een maand de cijfers over 2016 presenteert, werd met de aankondiging van de certificatenuitgifte gemeld dat verwacht mag worden dat de kapitaalspositie van Rabobank op 31 december 2016 hoger is dan aan het einde van het eerste halfjaar van vorig jaar.

Dit betekent dat de belangrijkste kapitaalsbuffer van de bank, de tier 1-ratio, in de jaarcijfers over 2016 hoger zal zijn dan 13,4% en dat de totale kapitaalratio meer is dan 23,5%. Ter vergelijking: de verkoop van autoleasedochter Athlon voor €1,1 miljard leverde vorig jaar een verbetering van 40 basispunten op van de tier 1.

Een woordvoerder van Rabobank wilde woensdag niet ingaan op de vraag hoe hoog de buffers in de jaarcijfers precies uitvallen. In een persbericht spreekt de bank wel van ’sterke operationele prestaties, lagere kosten voor kredietverliezen en positieve effecten van kostenbesparingsprogramma’s’ in de tweede helft van vorig jaar.

Als het effect van de €1 miljard aan certificaten vergelijkbaar is met de verkoop van Athlon, dan lijkt ceo Wiebe Draijer zijn toekomstdoel sneller voor het grijpen te hebben. Draijer ambieert in 2020 een ’ijzersterke bank’ met een tier 1-ratio van minimaal 14% en een totale kapitaalratio van minimaal 25% te hebben.

Het versterken van de financiële positie bij Rabobank bestond tot nu toe uit kostenbesparingen door digitalisering van processen en het verkleinen van de balans. Dit laatste gebeurt onder meer via het doorverkopen van leningen aan institutionele beleggers, zoals pakketten met hypotheken aan pensioenfondsen.

Daarnaast zette Rabobank vooral in op het afstoten van dochterondernemingen die niet meer tot de ’kernactiviteiten’ behoren. Marktgeruchten dat het niet haalbaar is om minderheidsbelangen in vermogensbeheerder Van Lanschot en verzekeraar Achmea te verkopen, lijken bevestigt nu er voor €1 miljard aan nieuwe Rabobank Certificaten wordt uitgezet.

De einddatumloze certificaten van Rabobank werden historisch als aantrekkelijk spaarmogelijkheid verkocht aan leden van de coöperatieve bank. Sinds januari 2014 zijn de stukken, ook door niet Raboklanten, verhandelbaar aan de beurs. Voor €25 per certificaat ontvangt de houder jaarlijks 6,5% rente.

Rabobank mag de waarde weer optellen bij de belangrijkste kapitaalbuffer, de tier 1-ratio. Het enige risico voor houders op het diep achtergestelde beleggingsproduct is dat zij als laatste in de rij van schuldeisers staan bij een eventueel faillissement van de Rabobank.