Nieuws

Weer wachten op Trump

— null

Door Johan Wiering

Amsterdam - Of de aandelenbeurzen hun opmars zullen vervolgen is niet alleen afhankelijk van de komende reeks bedrijfscijfers, maar vooral van het economische beleid dat Donald Trump gaat ontvouwen. Dit stelt vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB.

Westerterp is teleurgesteld over de persconferentie die Trump woensdag hield. „Tijdens de verkiezingsstrijd deed hij allerlei beloftes, maar hij liet nu niets los over onder meer infrastructurele investeringen en het fiscale beleid. Dit zag je terug in de waardedaling van de dollar. Met de opmerking over de in zijn ogen te hoge medicijnprijzen joeg hij ook de farmasector omlaag.”

De vermogensbeheerder verwacht wel dat Trump snel na zijn inauguratie aanstaande vrijdag meer duidelijkheid verschaft. „Zoals of hij de vennootschapsbelasting daadwerkelijk van 35% naar 15% gaat verlagen. In dat geval kunnen de bedrijfswinsten stevig omhoog gaan.”

Tot die tijd zullen Amerikaanse bedrijven zich volgens Westerterp bij hun cijferpublicaties waarschijnlijk vrij terughoudend opstellen.

De cijfers waarmee Bank of America, Wells Fargo en J.P. Morgan Chase vrijdag naar buiten traden, voldeden redelijk aan de verwachtingen. Komende week gaat het cijferseizoen echt goed van start, met publicaties door onder meer IBM, Goldman Sachs en General Electric. Westerterp is vooral benieuwd naar de voorspellingen van de financiële sector over de Amerikaanse rente. Een stijging is in beginsel goed voor banken, verzekeraars en vastgoedbedrijven, maar de economie als geheel heeft er wel last van.