Nieuws/Vrouw

Panellid VROUW: 'Ik voel mij zekerder met make-up'

We durven best ‘bloot’

Zonder make-up je kind naar school brengen, op je werk verschijnen of naar een feestje? De Nederlandse vrouw heeft er weinig moeite mee. Maar liefst 68 procent is niet bang om zonder make-up de deur uit te gaan.

Slechts 32 procent blijft liever thuis dan zich met een blote billen gezicht in het openbaar te vertonen. Dit blijkt uit een enquête van VROUW onder ruim 2.600 Nederlandse vrouwen.

Thuis

Als vrouwen make-up gebruiken, doet 96 procent dat enkel en alleen voor zichzelf. 56 procent maakt zich ook op als ze alleen thuis is. Slechts 29 procent zegt zich op te maken voor haar partner.

We voelen ons zekerder (57 procent) en mooier (59 procent) met een beetje mascara en foundation. Want zonder die twee producten kunnen we niet. 56 procent van de vrouwen kan absoluut niet zonder mascara en ruim 17 procent gebruikt standaard foundation. Ook eyeliner en lippenstift zijn populair. 10 procent zegt niet zonder deze items te kunnen. Waarschijnlijk hebben we allemaal gezonde rode wangen want rouge gebruiken we het minst (2,5 procent).

Niet anders

71 procent maakt zich elke dag op terwijl slechts 3 procent van de vrouwen zegt nooit make-up te gebruiken. Hoe we ons voelen zonder make-up? Natuurlijk, prima, fris en precies zoals we zijn. 59 procent voelt zich niet anders zonder make-up.

Afgelopen maandag op 14 mei 2012, gaf VROUW zich bloot: het was Make-uploze Maandag! Dus geen eyelinertje, laagje foundation of mascara. Niks, nakkes, nada. Waarom? Omdat we het helemaal niet nodig hebben en omdat we nog net zo mooi zijn zonder make-up.

Doe jij mee en ga je ook naturel de deur uit vandaag? Heb jij altijd make-up op, en wat doe je dan op of moet je er niets van weten? Voel jij je zekerder met make-up? Hoe oud was je toen je make-up begon te gebruiken en met wat begon je?

Hieronder geeft onze VROUW-panel alvast haar mening, daarna willen we graag jouw visie horen.

Praat met ons mee!

'Ik heb nooit make-up gedragen, what you see is what you get'

  Saskia Bijker is 18 jaar geleden uit Nederland vertrokken voor haar grote liefde in Spanje. Inmiddels zijn ze getrouwd en wonen ze in Madrid. `Ja, ik durf!! Iedere dag bovendien, ik gebruik namelijk geen make-up en heb dit ook nooit gedaan, hoewel ik uiterst bleek ben en mijn vriendinnen mij er vroeger vaak van probeerden te overtuigen dat ik er veel beter uit zou zien mét. Maar ik prefereer ‘wysiwyg’: ‘what you see is what you get’, er ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s morgens nét zo uitzien als overdag. Puur natuur, dus. Kwestie van smaak. Ik liet mij als tiener wel eens overhalen door de moeder van mijn vriendin, die schoonheidsspecialiste was, om mij op te laten maken, maar ik vind het een rotgevoel en heb er een hekel aan dat je met mascara op niet eens in je eigen ogen kan wrijven. Vaak vind ik make-up ook vere van flatteus, onnatuurlijk geverfde monden in rare, onnatuurlijke kleuren, en ‘foundation’ die, als je ouder wordt, in je rimpels gaat zitten en een lelijk ‘crackelé’ effect geeft. Wat ik ook buitengewoon vies vind is als die geverfde vrouwen je een zoen willen geven en dan zo’n vreemde vlek op je wang achterlaten, bah. Gelukkig vindt mijn man het ook niet mooi, geen enkele reden om er aan te beginnen dus. `

'Met make-up voel ik me zekerder en dat straal je dan uit'

  Suzanne de Jong is getrouwd en moeder van een dochtertje van bijna 1. Ze heeft gewerkt als vestigingsmanager bij een uitzendbureau. Dit werk kan ze helaas niet meer uitvoeren omdat ze tijdens haar zwangerschap een hersenbloeding heeft gehad. 'Ik draag elke dag make-up. Ik voel me mooier met en dan straal je dat uit. Het belangrijkste is dat je moet doen waar jij je zelf goed bij voelt! Ik zie make-up als een extra-tje. Echte schoonheid zit van binnen, maar het scheelt enorm als de buitenkant er ook leuk uitziet en je dat zelf ook zo ervaart. Het gaat erom dat je straalt! Met of zonder maakt niet uit! Doe hetgeen waar jij van gaat stralen! Kijk naar je sterke punten, niet naar al die andere dingen. Focus je op je mooie kant, die heeft iedereen! Ik begon me op te maken in de eerste klas van de middelbare school. Met Mascara en later steeds iets meer, maar ik heb ook tijden echt veeel te veeel make-up gedragen. Dat deed ik om mijn huid (puistjes) te verbergen. Ik vind make-up het allermooist als het er toch natuurlijk uit is blijven zien, dat het lijkt alsof je niets op hebt. Dat leer je met de jaren, oefening baart kunst. Ik heb een enorme interesse in visagie. Je kunt met de juiste make-up, iemand er net wat mooier uit laten zien. Iemands sterke punten accentueren en de mindere punten camoufleren is een 'vak' apart!`

 

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+!