Nieuws/Columns

Washington

Toetsenbord

Een beetje nette bewoner laat zijn oude huis netjes achter. Maar bij de overdacht van het Witte Huis gaat het nog wel eens mis. Het grootste zooitje maakten de medewerkers van Bill Clinton ervan toen plaats moest worden gemaakt voor Republikein George W. Bush. De practical joke die ze uithaalden met de toetsenborden kon nog wel op glimlach rekenen, zelfs naar het schijnt bij de grote nieuwe baas zelf. Bijna overal was namelijk de W weggehaald of vastgeplakt, wat grote problemen opleverde voor de staf van Bush die in mails doorgaans simpelweg werd aangeduid als W.

Maar het ging verder. Graffiti met vulgaire teksten, vaseline en lijm op de bureaus en kastjes, en zelfs diefstal van presidentiële decoraties en afstandsbedieningen. „Alsof een stel wilde studenten de boel hadden uitgewoond”, merkte een Bush-medewerker onthutst op. Bijna 14.000 dollar moest uiteindelijk worden uitgetrokken voor vervanging van het overheidsmateriaal, waarvan bijna een derde bestemd was voor vervanging van toetsenborden.

President Obama heeft reeds vroeg gewaarschuwd om het gedrag van het Clinton-personeel niet te imiteren. Dit soort uit de hand gelopen kantoorhumor zou volgens hem een zeer slecht signaal geven richting de hardwerkende Amerikanen die nog altijd gebukt gaan onder de schuldenberg van de overheid. Maar op internet circuleren al wel tal van grappen over hoe Obama en zijn vice-president Joe Biden hun opvolgers in het Witte Huis een tikje mee kunnen geven. „We geven ze gewoon de wifi-code niet”, zo zegt Biden in een verzonnen fotobijschrift.

Als het goed is, komt het daar deze week allemaal niet van. De grootste verbouwingen worden van Trump zelf verwacht zodra hij zijn intrek neemt. Zo zou hij spelen met de gedachte om de press briefing room weg te halen uit de West Wing, om die vervelende journalisten op afstand te houden. En daar is niks grappigs aan.