Nieuws

Recept van de dag

Gehaktballen met augurksaus

Door Felix Wilbrink

Je hebt nog twee dagen voordat de inschrijving voor de Telegraaf Gouden Gehaktbal stopt. Dus uiterlijk woensdag 5 oktober geef je je op via goudengehaktbal@gmail.com.

Dan krijg je de wedstrijdvoorwaarden en heel veel leuke info over die geweldige Markt van 1001 Smaken, zondag 8 oktober, de gastheer van onze gezellige wedstrijd. Twee dagen dus. Aan de slag, ik wil je ontmoeten!

En nu over op gehaktballen. Meng het gehakt, het ei, het verkruimelde brood, zout, peper, en wat nootmuskaat. Maak er ongeveer 24 balletjes van. Doe de hele ui in ongeveer een liter water en breng het aan de kook, en doe daar de gehaktballen in. Laat het ongeveer 15 minuten zachtjes trekken.

Snij de augurken in blokjes van een centimeter. Zweet de uisnippers in de boter, doe de augurken erbij en breng het op smaak met zout en peper. Laat het goed warm worden. Strooi de bloem eroverheen, doe de zure room erbij en schep ongeveer drie deciliter vocht uit de gehaktbouillon. Goed roeren, laat het even doorkoken. Nu mag de dille erdoor en een paar druppels azijn. Weer op smaak brengen met zout en peper. Geef de saus en de gehaktballen los van elkaar, bij een lekker smeuïge aardappelpuree.

Nodig voor 4 personen:

•500 gram half-om-half gehakt

•1 ei

•snee witbrood

•1 hele ui en 50 gram ui gesnipperd

•400 gram augurken

•3 eetl roomboter

•3 eetl bloem

•1 dl zure room

•1 eetl dille

•nootmuskaat

•beetje appelazijn

•zout en peper