Nieuws/Wat U Zegt

Lezersbrief:

’Breng weer rust terug in de klas’

ANP

Morgen gaat het basisonderwijs staken en misschien in november nog eens twee dagen. De BSO zet alle alle zeilen bij om dit op te vangen. De kosten zijn voor de ouders.

ANP

Misschien moet het hele onderwijs eens onder de loep genomen worden. Zo is veel geld gegaan naar de invoering van het passend onderwijs. Uit het programma Monitor bleek dat vaak onduidelijk is waar dit geld naar toe is gegaan.

Maar het is wel bijzonder dat er nu zoveel kinderen zijn met een rugzakje. Vaak zijn zij overgevoelig voor te veel prikkels. En ligt daar niet juist de oorzaak? In de huidige klassen wordt veel samengewerkt, wat veel geluid produceert. De leraar moet hier vaak nog overheen zien te komen.

Is het niet beter om de rust weer in de klas terug te brengen? Het zal wel ouderwets zijn, maar in mijn klas zaten 44 kinderen en dat was geen probleem. Er was slecht één, die het gezag had en dat was de leraar. Door de tegenwoordige opvoeding hebben kinderen het idee dat alles leuk moet zijn en dat ze zich moeten uiten, wanneer zij dat willen.

Daarom is er geen rust en raken sommige kinderen van slag en krijgen ze gelijk een stempel. Dit hoeft dus niet met geld worden bestreden maar met goed geleid onderwijs.

Joke van Leeuwen,

Amersfoort

rmvanb168
09 okt. 2017 17:10

Elke beroepsgroep noet harder werken en ja als je op voortgezet onderwija les geeft verdien je meer. Maar dan ga je toch les geven in het voortgezet onderwijs?? Ik ben machinist bij de N.S. en vin dat ik net de verantwoording die ik heb wel net zoveel mag verdienen als Rutte.....

Willem 1955
09 okt. 2017 08:02

Er is een oud gezegde dat zegt: “ drank maakt meer kapot dan u denkt“ ik ken er nog een die goed in deze tijd past : “ de regeldrift van ambtenaren, drijft de samenleving tot wanhoop ...... frustraties en drank doen de rest“.

thegoldenseven2586
07 okt. 2017 12:05

Precies scully68 niet te vergelijken met vroeger .

Reeuwijk
06 okt. 2017 17:02

Wij zijn 80/78 jr. Deze staking en de vorige en event.nwe stacking moeten worden verboden.250 miljoen voor salarissen kan ik mee leven maar 500 milj.extra en de vraag 1.5 miljard in totaal is waanzin. Ja en nu gaat de BTW omhoog.In onze tijd waren de klassen rond de 40 en allemaal in rijen en armen over elkaar en er was een de baas en dat was de leraar.Zij waren in staat om goed onderwijs te geven en ons te leren rekenen - schrijven - taal - aarderijkskunde , zodat is naar de ULO MULO HBS Gym.Lyc.kon en daar waren ook grote klassen en de docenten deden hun ding. Wij deden examen in maar 16 vakken en dan moest de basis goed zijn en dank aan de lagere school.School moet niet leuk zijn maar doeltreffend . Werkdruk is door het systeem afgeroepen en als ik dan de actieleiders zie op de TV dan zakt mijn broek af.Ik heb zelf lesgegeven als mentor op ROC voor startende ondernemers en leeftijd vanaf 18 jr. Als zij het ding niet deden , naar lekker naar huis wegwezen en het werkte.

Scully68
06 okt. 2017 09:47

Voor degenen die graag terugkijken op vroeger tijden. In de tijd dat er nog 45 kinderen in de klas met de armpjes over elkaar zaten hadden de leerkrachten 100% het gezag over de school, de kinderen en hun prestaties. Als je toen als de kind de klas werd uitgestoord of nog vroeger een tik op je vingers kreeg, letterlijk, dan werd het thuis nog eens dunnetjes over gedaan. Want ;“Hoe haal je het in je hoofd brutaal te zijn tegen de leerkracht !“ Nu komen de ouders naar school want : “Hoe haal je het in je hoofd mijn kind, mijn prinsje of prinsesje een onvoldoende te geven !“ Kortom vooral de druk van de ouders op de school en de kinderen hebben gezorgd dat de overheden, en scholen zelf, de ouders als klanten zijn gaan zien. Door de ouders als klanten te behandelen kregen ze invloed op de scholen met alle gevolgen van dien. Er is geen loodgieter, bankdirecteur of ICT-er die zich door een leerkracht laat zeggen hoe hij of zij het werk moet doen, zullen we daar andersom dan eindelijk ook eens mee ophouden ?

flashlight
06 okt. 2017 01:01

ik heb nog op een rooms katholieke school het onderwijs genoten,elke dag les van 9 tot 12.15 en van 1.30 tot 4.00 uur.klas grootte 45 kinderen.in mijn begin tijd had ik ook op woensdag middag les en zaterdag s'morgens dan pas begon mijn weekend.grote vakantie was 4 weken.paas en pinkster vakantie hadden we niet,na deze dagen meteen weer naar school.herfstvakantie heette bij ons ijsvrij en was een dag.en nu maar klagen over werkdruk toen hoorde je er niemand over en bij ziekte was er altijd een vervanger.daar moet wel bij gezegd worden dat toen de leraar of lerares de baas was in de klas en dat de kinderen beter werden opgevoed dan nu en dat komt omdat beide ouders werken en weinig aandacht hebben voor hun kinderen. meer geld helpt dus niet tegen werkdruk. verandering in het schoolsysteem wel.