Nieuws

Recept van de dag

Beste ballen

Door Felix Wilbrink

Vandaag sluit de inschrijving voor de Telegraaf Gouden Gehaktbal. Stuur je recept naar Goudengehaktbal@gmail.com en je krijgt deelname formulier toegestuurd. Doe méé!!! Help ons aan een recordaantal deelnemers... we zijn er bijna!!! Oh, en tijdens de Markt van 1001 Smaken kan je ook foodfotografieles krijgen van onze Michael van Emde Boas. UNIEK!

En nu de enige echte bal: Fruit de ui in de boter, net aan. Schep de ui uit de boter en meng die met gehakt, het geweekte brood, het ei. Een beetje peper toevoegen en wat foelie. Draai van het mengsel niet te grote ballen (duim en wijsvinger en dan een rondje maken, zo groot). Haal ze door de bloem en bak de balletjes heel snel bruin in flink wat boter. Nu de balletjes uit de pan halen. Dan een beetje bloem extra in de pan, 1 eetlepel. Doe er wat water of bouillon bij, 2 tot 3 deciliter, tot het een saus wordt en laat het vijf minuten koken. Wrijf er twee ansjovisfiletjes door, doe er wat peper bij, de kappertjes, een beetje suiker en een beetje azijn. Allemaal oude smaken. In die saus laat je de balletjes in 25 minuten zacht garen. Dit is zo ontzettend lekker.

Nodig voor 4 personen:

  • 500 gr rundergehakt
  • 100 gr varkensgehakt
  • 100 gr boter
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 50 gr brood, geweekt in
  • wat melk
  • 1 theel foelie
  • 1 ei
  • 3 dl bouillon
  • 2 stukjes ansjovisfilet
  • 1,5 eetlepel kappertjes
  • 2 eetl bloem
  • suiker
  • 1 eetl azijn
  • peper