Nieuws

Recept van de dag

Spruiten-restjessoep

Door Felix Wilbrink

Het was kliekjesdag gisteren en omdat het zo goed was gelukt hier er maar even een verslag van.

Overigens het is de hele week al kliekjesdag. Mevrouw Wilbrink veranderde de resten van kipkerrie in een telor kerrie, door gekookte eieren in de overgebleven kerriesaus te leggen. Een dagje later een beetje op smaak brengen en een geweldig bijgerecht.

Ik had nog wat ontbijtspek, wat spruiten, krieltjes, waterkers, bosui, slagroom. Dus de spek lekker knapperig bakken, laten drogen op keukenpapier en tussen twee papiertjes met de deegroller verkruimelen. Dan de bosui (van bosje ui) deels in stukken en deels ragfijn snijden. Doe spruiten en aardappels samen met de grove ui-stukjes in wat water, laat koken tot ze knapperig gaar zijn, haal er een paar spruiten uit, de rest in de blender en draaien, draai er op het laatst de waterkers bij. Niet superglad. Dan wat heet water bij de soep tot die dun of dik genoeg naar je zin is. Een theelepel marmite erbij, flink wat peper en eigenlijk ben je klaar. Doe wat spekjes en de bewaarde spruiten in de soepkom, soep erover, scheut room erbij, de bosuiringetjes erop. De koelkast is leeg en jij tevreden. Stuk brood ernaast, IJbockje erbij? Hoge gisting. Bijzonder lekker.

Nodig voor twee personen:

• 200 gr spruiten

• 100 gr waterkers

• ½ bosje bosui

• 100 gr krieltjes

• ½ theel oregano

• 75 gr ontbijtspek

• 1 dl slagroom

• 1 theel marmite

• zout en peper