Nieuws/Binnenland

Nieuw boek lag juist klaar

Ontzetting over dood Zwagerman

Door Van een onzer verslaggeefsters

AMSTERDAM - In de kunst- en letterenwereld is met ontsteltenis en verdriet gereageerd op de plotselinge dood van Joost Zwagerman, die vandaag feestelijk zijn nieuwe boek zou presenteren.

Zakelijk directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, Karin van Gilst, studeerde met Zwagerman aan de UvA: „Hij was de vurigste pleitbezorger voor de moderne kunst die ik ken. Hij was een persoonlijke vriend van het Stedelijk. De hele kunstwereld zal hem enorm missen.” Schrijfster Heleen van Royen postte een brief aan Zwagerman op Facebook. „Als ik je nu bel en zeg dat het geen goed idee is, kunnen we misschien nog terug. Ik wil niet dat je dood bent”, schrijft ze emotioneel.

Matthijs van Nieuwkerk, bij wie de schrijver vaak aanschoof, toonde zich geschokt: „Hij was wel eens wat depressiever, maar dat het van deze ernst was wist ik niet. Hij sprak zonder cynisme, maar met pure hartstocht en geestdrift over kunst.” Schrijver Arthur Japin memoreerde in RTL Late Night de zelfmoord van zijn eigen vader: „Hij zei toen tegen mij: sommige mensen zien zelfmoord als een fijn iets als het gewone leven niet lukt.”

Filmmaker Eddie Terstall zei in een reactie op het „vreselijke nieuws” veel fijne herinneringen te hebben aan Zwagerman. Politiek commentator Frits Wester groeide samen met Zwagerman op in Alkmaar. „Compleet ontdaan over bericht over het zelf gekozen overlijden van Joost Zwagerman”, aldus de journalist op Twitter.

Cultuurminister Jet Bussemaker noemde de dood van de schrijver een „onvoorstelbaar tragisch bericht en een groot verlies”. De bewindsvrouw roemde het werk van de schrijver, die „veel jongeren vertrouwd maakte met literatuur. Met zijn optredens in DWDD nam hij een breed publiek mee in de literaire wereld. Zijn aanstekelijke enthousiasme zorgde ervoor dat je niet anders kon dan meebewegen.”

Lees meer over